21 Травня 2019
Новини

«Ху із ху»: перші кроки Зе

«Ху із ху»: перші кроки Зе

ЗМІ зібрали докупи перші укази і кадрові призначення нового президента Володимира Зеленського, аби зрозуміти логіку його дій.

Про це пише Кореспондент.

Президент Володимир Зеленський призначив главою своєї адміністрації Андрія Богдана, який є його радником з юридичних питань і юристом олігарха Ігоря Коломойського.

Також він видав свої перші укази на посаді президента. Ними він розпустив Верховну Раду, а також призначив нового керівника Генерального штабу, главу своєї адміністрації, його заступників і своїх особистих помічників 

Розпуск Ради

Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8-го скликання.

«Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою та сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: 1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання», - йдеться в указі.

Ці статті стосуються відсутності коаліції в парламенті. Однак, не встановлено, коли саме ця коаліція припинила існування, коли закінчився термін, відведений парламенту, на формування нової коаліції.

Також цим указом Зеленський призначив позачергові вибори до Верховної Ради на 21 липня 2019 року.

Указ набирає чинності з дня його опублікування. Важливо, що опублікувати його повинні не на сайті президента, а в державних газетах.

Також Зеленський написав звернення до голови Верховної Ради Андрія Парубія про скликання 22 травня позачергового засідання парламенту. Він просить його скликати для внесення змін у закон про вибори народних депутатів.

Парубій заявив, що скликає позачергове засідання парламенту на 22 травня 2019 року о 12:00.

Глава АП

Зеленський призначив главою своєї адміністрації Андрія Богдана, який є його радником з юридичних питань і юристом олігарха Ігоря Коломойського.

Богдан захищав інтереси Коломойського в судах щодо ПриватБанку. Також новий глава АП підпадає під люстрацію, адже працював у Кабінеті Міністрів Миколи Азарова. Крім того, Богдан раніше працював помічником тоді ще народного депутата Андрія Портнова.

У передвиборному штабі Зеленського спочатку говорили, що Богдан має до них відношення тільки як «старий друг» шоумена, а пізніше запевняли, що юрист не впливає на погляди кандидата і є одним з групи юристів, які працюють на ЗеКоманду.

11 квітня журналісти програми Схеми у своїй передачі розповіли, що протягом двох останніх років Зеленський одинадцять разів літав до Женеви, коли там жив олігарх Ігор Коломойський, а після його переїзду до Ізраїлю влітку 2018, Зеленський ще двічі злітав у Тель-Авів.

У кожній другій поїздці кандидата в президенти супроводжував Богдан.

Глава Генерального штабу

Зеленський призначив начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних сил Руслана Хомчака.

Хомчак брав участь у війні на Донбасі, в 2014 році вирвався з оточення під Іловайськом. Багато військових і волонтери саме Хомчака називають винним в Іловайському котлі, він спочатку керував операцією в Іловайську, вів туди людей.

Розробляв Іловайську операцію разом з Хомчаком Геннадій Корбан - тоді заступник голови Дніпропетровської ОДА. А керував облдержадміністрацією в той час Ігор Коломойський. Корбан - бізнес-партнер Коломойського.

«Логіка була простою, до мене прийшов генерал Хомчак і сказав: «У мене наказ, 5 серпня я повинен зайти в Іловайськ, але у мене немає військ». Я подзвонив Турчинову та Авакову: мовляв, така ситуація, Порошенко з Муженком поставили завдання увійти в Іловайськ, а військ немає. Аваков попросив, щоб йому віддав наказ Муженко. Хомчак при мені подзвонив Муженку, а той - Авакову: мовляв, дайте шифрограму залучити такі-то батальйони. Це був наказ, на операцію були офіційно відряджені чотири батальйони: «Дніпро», «Донбас», «Азов» і «Шахтарськ», - потім прислали ще 100 чоловік з «Миротворця», - так згадує планування Іловайської операції Геннадій Корбан.

У 2016 році Хомчак був начальником штабу сухопутних військ ЗСУ.

Апарат АП

Зеленський призначив свого бізнес-партнера, співвласника студії «Квартал 95» Сергія Шефіра своїм першим помічником.

Крім того, Сергія Трофімова – юриста Кварталу – Зеленський призначив першим заступником глави Адміністрації президента, а Юрія Костюка – сценариста Кварталу - заступником глави Адміністрації президента.

Також заступником глави АП став Руслан Рябошапка - експерт з питань антикорупційної політики та Олена Зеркаль - колишній заступник міністра закордонних справ.

Ще один заступник глави АП - Кирило Тимошенко.

Андрія Єрмака Зеленський зробив помічником президента, Руслана Стефанчука й Михайла Федорова - своїми радниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий глава Адміністрації президента розкритикував люстрацію

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, київ, володимир зеленський, політика
В тему