17 Травня 2019
Новини

Топ-чиновники Порошенка масово йдуть у відставку

Топ-чиновники Порошенка масово йдуть у відставку

Призначення Верховною Радою на 20 травня інавгурації Володимира Зеленського спровокувало хвилю відставок чиновників вищої ланки від областей до Адміністрації президента.

Указів про відставки на сайті глави держави наразі не опубліковано, але це по суті перший факт передавання влади наступникам, пише ТСН.

Адміністрація президента

Ігор Райнін – глава Адміністрації президента України. Указ про відставку буде опубліковано ввечері 19 травня напередодні інавгурації Володимира Зеленського.

Костянтин Єлісєєв - заступник глави Адміністрації президента України. Він очолював зовнішній напрям роботи в АП. До цього він більше 5 років був послом України при Європейському Союзі.

Віталій Ковальчук - заступник глави Адміністрації президента України і колишній глава передвиборчого штабу Петра Порошенка. Він не буде займатися переформатуванням партії БПП та думає над подальшими варіантами. В АП Ковальчук відповідав за зв'язки з Кабінетом міністрів і регіонами. Він двічі очолював передвиборчий штаб Порошенка під час президентських виборів у 2014 та 2019 роках. Був одним із керівників партії «УДАР Віталія Кличка», а також керував кампанією партії на виборах у Верховну Раду в 2012. 

Олексій Філатов - заступник голови АП. Указ щодо звільнення підписаний Петром Порошенком. 

Юрій Бірюков - радник президента України (поза штатом).

Кабінет міністрів

Павло Клімкін - глава МЗС України, якого призначає президент за своєю квотою. Він записав звернення, у якому повідомив, що заява буде подана 20 травня. «Я вважаю, що це правильно, правильно по-людськи, правильно з точки зору нормальної політичної культури, оскільки врешті-решт нам вона потрібна», - сказав міністр Клімкін, який очолював МЗС майже п'ять років. Міністр балотуватиметься до Верховної Ради.

Рада національної безпеки та оборони України

Олександр Турчинов - секретар РНБО України. «Враховуючи продовження збройної тагресії Російської Федерації проти України, готовий безпосередньо на військовій службі у будь-якому військовому підрозділі або військовому формуванні і надалі захищати нашу країну», - йдеться у заяві.

Верховна Рада

Ірина Геращенко - віце-спікер, уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. «Я сьогодні написала заяву як уповноважена президента Порошенка з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, як представник України в гуманітарній підгрупі», - сказала вона.

Геращенко заявила, що готова допомагати новому президенту у питаннях, пов'язаних із групами перемовників у Мінську. При цьому, на її думку, своїх представників у Мінську мають й інші сторони. «Важливо забезпечити тристороннє перезавантаження учасників мінських груп: і від України, і від Росії, і від ОБСЄ», - сказала політик.

Ірина Луценко - представниця президента України у Верховній Раді. Заява подана була на підпис Петра Порошенка. Вона додала, що на початку роботи її головним завданням було налагодження ефективної співпраці з депутатськими фракціями, групами, здебільшого опозиційними, комітетами. Луценко зазначила, що парламент підтримав понад 200 президентських ініціатив, за час її роботи — 54.

Обласні адміністрації

Олег Синютка - глава Львівщини. Чиновник оголосив про свою відставку 22 квітня на апаратній нараді. «Я залишаю посаду голови Львівської обласної державної адміністрації, але я залишаюся зі Львівською областю, залишаюся зі Львовом», - повідомив він. 

За неофіційною інформацією, може балотуватися на посаду мера Львова. 

Олексій Савченко - голова Миколаївської області. Про свою відставку заявив 22 квітня. «Я вважаю, що так повинен зробити кожен глава обласної державної адміністрації — це, по-перше. По-друге, ми стоячи повинні подякувати чинному президенту Петру Порошенку... незважаючи на всі ті речі, які відбувалися навколо нас. Я маю піти разом з ним», – сказав він.

Геннадій Москаль - глава Закарпаття. Він оголосив про свою відставку ще 23 квітня. «Відповідно до абзацу 2 статті 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду президентом України за поданням Кабінету міністрів України на строк повноважень президента України», - йдеться у повідомленні.

Силові структури

Павло Демчина - перший заступник голови СБУ, а також начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки. Про його відставку 17 травня повідомив радник голови СБУ Ярослав Антоняк. «Сумно, коли Гідні відходять від керівництва Державою в такий важкий для України час», - написав він та подякував Демчині за роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інавгурація Зеленського: як це відбуватиметься (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, львів, київ, суспільство, політика
В тему