14 Травня 2019
Новини

«Заколот» не вдався: на запрошення Філарета приїхало лише 4 єпископи

«Заколот» не вдався: на запрошення Філарета приїхало лише 4 єпископи

Сьогодні, 14 травня, у Володимирському соборі Києва проходило молитовне святкування на честь священномученика Макарія, на якому Філарет хотів озвучити намір відновити Київський патріархат.  

Однак з 60 запрошених на святкування єпископів приїхало лише 4 і то з поваги до Філарета, - пише ВВС.

Запрошення на святкування були надруковані на бланках Київського патріархату і підписані «патріархом Київським і Всієї Руси-України» Філаретом і вказано, що 14 травня це свято відзначає саме УПЦ КП, а про Православну церкву України (ПЦУ) не було жодного слова.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній запрошення отримав не одразу. Філарет надіслав його митрополиту вже після того, як інформація про це з'явилася у ЗМІ.

З часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві, адже почесний патріарх Філарет не задовольняється символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви.

Дехто розглядав заплановане святкування як свого роду «парад сил», на якому Філарет мав перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. Висловлюють думку, що Філарет, буцімто, прагне формально відновити Київський патріархат, повернути статут і синод УПЦ КП, а сам він має керувати церквою як патріарх. Епіфанію у цьому сценарії нібито відводиться тільки роль представлення церкви за кордоном.

Натомість Вселенський патріархат однозначно підтримує Епіфанія та навіть не виключає скасування томосу у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.

Напередодні святкування низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

У відповідь на запрошення на святкування приїхали тільки чотири єпископи з понад 60: архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також група ієрархів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан. Климент приїхав на святкування із поваги до Філарета.

Не прибув один із найвпливовіших ієрархів ПЦУ, який на об'єднавчому соборі був основним конкурентом Епіфанія на предстоятельство у новій церкві, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, якого джерела називали одним із можливих союзників Філарета.

Митрополит Епіфаній також не прибув до Володимирського собору. У цей день у нього запланований візит до Маріуполя.

Під час літургії Філарет помянув у диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і Всієі України Епіфанія. Це означає, що Філарет визнає предстоятельство Епіфанія.

Джерело в оточенні Філарета розповіло BBC, що позиція Філарета «полягає у тому, що ПЦУ — це і є Київський патріархат. Рано чи пізно Київська митрополія буде київським патріархатом».

На питання, чи допускає він, що такі його дії можуть призвести до розколу у церкві, Філарет сказав: «Допускаю, але ми створимо єдину церкву — Київський патріархат, обов'язково».

Він додав, що може скликати помісний собор церкви, на якому можуть розглянути питання змін до статуту, проте яких саме - не уточнив.

Слова Філарета щодо УПЦ КП прокоментував і сам предстоятель ПЦУ Епіфаній.

На своїй сторінці у Facebook Епіфаній написав, що «повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату томосу й усіх здобутків церковної незалежності».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, філарет, православна церква україни, епіфаній, церква
В тему