13 Травня 2019
Новини

Пантелеймон Куліш почав писати «Чорну раду» в Луцьку

Пантелеймон Куліш почав писати «Чорну раду» в Луцьку

З нагоди 200-ліття від дня народження Пантелеймона Куліша на факультеті філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки відбулася урочиста академія «На високостях науки і літератури…»

Кандидат наук, доцент кафедри української літератури Вікторія Сірук на початку заходу штрихами означила різноплановість особистості Пантелеймона Куліша та зауважила, що захід підготували студенти факультету.

«Пантелеймон Куліш прагнув, аби українці були справжньою нацією», ? зауважила науковця.

Форма подачі матеріалу, представленого під час академії, полягала у поєднанні науки з поезією.

Відтак, студентки читали вірші Пантелеймона Куліша та підготовані доповіді про письменника. Зокрема, виголосили розвідки на такі теми: «Пантелеймон Куліш і Михайло Грабовський», «Шевченко і Куліш: геніальні українці», «Граматка Пантелеймона Куліша у розвитку українського національного шкільництва» (варто зауважити, що «Граматка» була першим україномовним букварем), «Шлях до слова життя», «Куліш – провісник західного екзистенціалізму та послідовник східного містицизму» та інші.

Особливо цікавою була доповідь «Пантелеймон Куліш у Луцьку». Письменник, працюючи вчителем російської мови в Луцькому дворянському училищі, написав два романи й оповідання, уклав «Кулішівку», а також розпочав роботу над романом «Чорна рада».

Наприкінці заходу Вікторія Сірук на прикладах із творчості наголосила на спорідненості Бориса Грінченка та Івана Франка із Пантелеймоном Кулішем.

Читайте також:

Відомий професор привіз у Луцьк «Гібридну топографію»

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, література, сну ім.лесі українки, пантелеймон куліш
В тему