7 Травня 2019
Новини

Скандал у Львові: поки у школі співали гімн і молилися, діти мокли надворі

Скандал у Львові: поки у школі співали гімн і молилися, діти мокли надворі

У львівському комунальному ліцеї «Оріяна», підпорядкованому Львівській міській раді, вже 15 років щотижня відбувається лінійка, на якій співають гімн і читають молитву. Учнів, що запізнилися, не пускають всередину навчального закладу, поки не завершиться молитва.

Засновниця ГО «Батьківська Рада Львівщини» Олена Пономарева поскаржилась, що часом діти мокнуть під дощем. Директор ліцею вважає, що «вийшло з нічого таке во шумовидло», передає TheБабель.

Олена Пономарева в мережі фотографію дітей (на вигляд 13—15 років), які стоять під дощем під дверима ліцею «Оріяна». Пономарева додала скріни повідомлень, які надсилали їй батьки ліцеїстів, і написала, що на директора ліцею регулярно приходять скарги від батьків, «Доброго ранку. В ліцеї «Оріяна» таке кожен понеділок. Дощ, холод — діти на вулиці, бо директор проводить лінійку і молебень», — йдеться в одному повідомленні від батьків. «Діти одні в приміщенні, а хто не встиг — стоїть на вулиці, бо охорона зачиняє двері», — пишуть в іншому. Скарги Пономарева передавала в управління освіти Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

У пості Пономарева порадила батькам писали скарги не їй, а працівникам Львівської міської ради та меру Львова Андрію Садовому. «Може, вони пояснять директору ази Конституції України щодо школи та церкви», — додала вона.

У коментарях думки львів’ян розділились. Одні писали, що саме так дітей потрібно «виховувати», аби вони мали повагу до бога і церкви. Прийшли у коментарі й багато людей, які нагадали, що Україна — світська держава, і за статтею 35 Конституції церква повинна бути відокремлена від школи.

Голова батьківського комітету ліцею Андрій Завербний розповів, що його і більшість батьків все влаштовує. «Воно не шкодить дітям. Дитяче самоврядування у нас активне. Вони завжди висловлюють свою думку мені, вчителям і директору. Скарг «ми не хочемо [щотижня співати гімн і молитву]” не було». Завербний стверджує, що серед усіх батьків тільки один незадоволений традицією ліцею.

Андрій Завербний каже, що діти стоять на вулиці під час лінійки тому, що у вестибюля «мала пропускна спроможність», і перед уроками завжди утворюються черги. Коли ж в ліцеї починають співати гімн, то ліцеїсти зупиняються, хто де стояв, тому у двері неможливо пройти. На думку Завербного, проблема роздута «за межами школи», а «Батьківська рада Львівщини» — це «вічні скаржники, які постійно розповідають, що все зроблено погано».

Директор ліцею Юрій Сватко сказав theБабелю, що назвати молебнем те, що відбувається в ліцеї, не можна. «То є ніякий не молебень, то є лінійка. Співаємо гімн, потім одна дитина читає одне речення: «Милосердний Господи, пошли мені ту благодать Духа святого, що дарує людині розум і зміцнює духовні сили, щоб я, сприймаючи науку, виросла тобі, Боже, на славу, а Церкві і народові твоєму на користь». Директор каже, що така традиція в ліцеї існує вже 15 років, і досі ніхто на правила не скаржився.

Сватко підтверджує: тих, хто запізнюється, у приміщення не пускають, поки на лінійці не закінчать співати гімн. Інакше, за його словами, деякі інші батьки скаржаться, що під час гімну учні ходять коридорами школи. «Під час гімну двері були закриті. Звичайно, охоронець зробив дурницю, бо то був дощ. Там стояло на сходах людей, певно, десять. Тому воно, певно, так і вийшло — з нічого таке во шумовидло. Вчора до мене один батько підійшов і каже: «Ви щось зробіть інакше, бо ми чекали на дворі».

Після розмови з батьком директор вирішив перенести лінійку в інше крило ліцею. На питання, чи будуть тепер пускати учнів, які запізнилися, у приміщення, Сватко відповів: «Діти хай ходять, і ніхто вже не буде нічо тойво. Але я кажу, 15 років так є, і то раптом так. Видно, так суспільство міняється».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нововолинську затопило ліцей-інтернат (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, суспільство, скандал, львів
В тему