6 Травня 2019
Новини

Вчені знайшли ліки від найстрашної отрути на Землі

Вчені знайшли ліки від найстрашної отрути на Землі

Найотруйніша тварина в світі – це не змія і не скорпіон, а австралійська кубомедуза, отрута якої здатна вбити до 60 осіб.

Тепер вчені з університету Сіднея за допомогою техніки редагування генома CRISPR розробили протиотруту від її укусу, повідомляє Фокус.

Австралійська кубомедуза Chironix fleckeri, також відома як морська оса, має тіло кубічної форми і близько 60 щупалець довжиною до 3 метрів. Кожне щупальце має мільйони гачків з сильною отрутою, який миттєво приголомшує жертву і не дає їй виплутатися з захвату медузи.

Живуть смертоносні істоти біля узбережжя Австралії і в індо-тихоокеанських водах. Як правило, вони полюють на рибу і креветок, але випадково жалять і людей. Укушені морською осою іноді втрачають свідомість від больового шоку і тонуть. Деякі вмирають протягом кількох хвилин від зупинки серця. Ті, кому пощастить вижити, тижнями страждають від гострого болю, а на місці укусу залишаються шрами.

Щоб визначити, як ця отрута вбиває клітини людини, вчені використовували CRISPR-метод, який дозволяє включати і вимикати окремі гени в ДНК. Методом проб і помилок їм вдалося визначити, що отрута впливає на клітини через холестерин. На щастя, вже існують безпечні ліки, які можуть заблокувати цей механізм.

Випробувавши протиотруту на мишах через 15 хвилин після укусу, дослідники переконалися, що вона може запобігти некроз тканин і зняти біль. В ході тестування препарат вводили за допомогою ін'єкції, але засіб, ймовірно, буде працювати і у вигляді спрею. Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи може протиотрута також врятувати від зупинки серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стан стопи допоможе розпізнати хвороби

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, цікаві факти, ліки
В тему