6 Травня 2019
Новини

Лучанка готує мед із кульбаб (фото)

Лучанка готує мед із кульбаб (фото)

До такої процедури, як виготовлення варення, як з’ясувалося, можна підійти досить творчо. Зокрема ароматний конфітюр можна робити і з лісових та польових квітів.

Такий незвичний спосіб консервації свого часу для себе відкрила луцька журналістка Вікторія Семенюк, пише Інформаційне агентство «Волинські Новини»

«Спочатку спробувала закрити у банки малину. В мене вийшло, але це заняття здалося занадто банальним. Тоді я подумала: а чому б не зробити варення з квітів? Почала шукати інформацію в інтернеті. Виявилося, що рецептів та ідей у глобальній мережі – море. Лише бери та втілюй. Я пригадала, що моя мама колись варила варення з кульбабок. Тож, заручившись її підтримкою, вирішила спробувати й собі», – усміхається журналістка.

Вікторія запевняє, що окрім чудових смакових властивостей, кульбабковим медом можна ефективно лікувати кашель та застуду.

Для того щоб його виготовити, потрібно зібрати 300 квіток кульбаб, а ще знадобиться 1 кг цукру, 400 мл води та половинка лимона.

«Закип'ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він повністю не розчиниться. Суцвіття кульбаб вимийте і засипте в сироп, суміш варіть 20 хвилин. Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще три хвилини. Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся. Після цього процідіть і відтисніть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хвилин. І насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки», – ділиться секретами приготування лучанка.

З її слів, приготувати конфітюр з кульбаб нескладно. Однак зовсім інша ситуація з фіалковим варенням, адже для того, аби виготовити 120 грамів солодкого делікатесу, потрібно витратити близько чотирьох-п’яти годин.

Як пояснила Вікторія, досить клопітким заняттям є збір голівок фіалок. Адже велика миска квітів – це всього лиш 80 грамів сировини, яку ще й необхідно перебрати.

Після відділення пелюсток від чашолистиків залишається всього 40 грамів.

«У мене є старовинна ступка, у якій я розтирала фіалкові пелюстки з цукром, додаючи для збереження кольору сік лимона. Фіалкова паста має дуже гарний синьо-фіолетовий колір. Виготовлення такого варення – справа досить марудна, зате результат вражає! Смак десерту специфічний, на любителя. Але особисто мені дуже подобається! На ту стограмову баночку вже є багато охочих дегустаторів серед друзів. Тому запросимо усіх до себе на каву і кожен зможе скуштувати того дива», – усміхається лучанка.

У планах Вікторії – конфітюр з акації, бузку, лаванди, цикорію та липи. А загалом такі ласощі можна приготувати з чебрецю, м’яти, шавлії, бузини, каштана, ірисів, червоних тюльпанів, садової гвоздики, ружі й навіть шишок.

Фіалковий конфітюр

Квіти слід зібрати й відділити пелюстки. Додати удвічі більше цукру. Головна суть конфітюру – зберегти запах і колір фіалок. Смак даватимуть цукор, кориця і цитриновий сік.

Пелюстки з цукром та іншими складниками перетирають у порцеляновій ступці. Вона дозволить зробити це рівномірно. Не варто збивати у блендері, бо сировина перетвориться на слизьку кашу. Перед тим як терти фіалки з цукром, ступку кладуть у морозилку, щоб охолодити. Для перетирання ніжних пелюсток добре, щоб вони не перегрівалися.

Зберігають фіалковий конфітюр у щільно закритому слоїчку в холодильнику. Це варення слугує прекрасною начинкою для рогаликів і пампушок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найнебезпечніша рослина тижня: несподівана заява медиків

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, Фото
В тему