3 Травня 2019
Новини

Росії не буде на слуханнях Міжнародного трибуналу щодо українських моряків

Росії не буде на слуханнях Міжнародного трибуналу щодо українських моряків

Росія відмовилася брати участь у слуханні справи щодо звільнення українських моряків.

Про це повідомила заступник Міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Справу розглядатимуть у Міжнародному Трибуналі з морського права.

«Послідовна відмова Росії брати участь у слуханнях не зменшує легітимності справи щодо звільнення наших моряків і слухання відбудуться як заплановано - 10 травня 2019 року в Гамбурзі», - повідомила чиновниця.

Вона також повідомила, що аргументи сторін - письмові документи і розшифровка виступів - будуть доступними вже під час слухань. Рішення Трибуналу буде ухвалене до кінця травня.

«І навіть якщо Росія у своїй послідовності буде для своїм споживачам інформації подавати рішення про звільнення українських моряків як велику послугу новообраному Президенту України, весь цивілізований світ буде свідомий того, що насправді це ніяка не послуга, а виконання рішення Трибуналу», - підсумувала Олена Зеркаль.

Вона запевнила, що Росія неодноразово практикувала таку поведінку. Так, у 2013 році вона теж відмовилася брати участь у розгляді справи Arctic Sunrise у Трибуналі. Тоді росіяни незаконно затримали голландський корабель з активістами Greenpeace.

Однак слухання не просто відбулися, а й Трибунал ухвалив рішення про звільнення екіпажу судна та повернення корабля. Зрештою, Росія таки виконала рішення Трибуналу, але звичайно у притаманній їй манері, представляючи для внутрішнього споживача цю подію виключно як жест доброї волі.

«Ми не просимо послугу, ми вимагаємо негайного звільнення наших моряків як це передбачає Конвенція ООН з морського права», - резюмувала чиновниця.

Нагадаємо, що Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими. Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх в скоєнні кримінального злочину.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, суспільство, моряки, суд, україна, росія, армія
В тему