19 Квітня 2019
Новини

Коломойський заявив, що Приват насправді збитковий

Коломойський заявив, що Приват насправді збитковий
Колишній власник ПриватБанку, український олігарх Ігор Коломойський заявив, що банк насправді збитковий.
 
Як запевнив олігарх, отриманий банком прибуток забезпечують державні боргові облігації, якими ПриватБанк докапіталізували після націоналізації, - про це Коломойський заявив в інтерв’ю «Економічній правді».

«Як влили ОВДП (облігації внутрішньої державної позики — ред.), так нехай і заберуть назад. Ці цінні папери в банку на спецрахунку. ПриватБанк збитковий, і якщо б не відсотки за ОВДП, то він би «заробив» мінус 400 мільйонів доларів», — повідомив Коломойський.

За його підрахунками, відсотки за державними цінними паперами складають близько 15-16 мільярдів гривень на рік і цих відсотків вистачає не лише для того, аби перекрити збитковість банку, але й показати прибуток.

Також Коломойський заявив, що наразі ті, хто керує ПриватБанком «завдають державі збитків», і що у разі зміни керівництва банку чинний менеджмент «сяде у в’язницю на довгі роки».

Після націоналізації ПриватБанку держава дійсно докапіталізувала його на 155 мільярдів гривень. Кошти у банк влили у вигляді ОВДП, за якими щороку нараховуються відсотки. Це дає підставу банку показувати отриманий прибуток.

За підсумками 2018 року українська банківська система отримала рекордний за останні 5 років прибуток у розмірі 21,7 мільярда гривень.

Найбільше прибутків минулого року отримав державний ПриватБанк (11,7 мільярда гривень, тобто більше половини всіх прибутків банківської системи).

Нагадаємо, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку. Мінфін оскаржив це рішення.

У штабі кандидата Володимира Зеленського заявили, що це рішення — результат «провалу судової реформи Порошенка». Також в команді кандидата запитали, «хто ж тоді маріонетка Коломойського», якщо суд ухвалив таке рішення, коли президентом ще є Порошенко.

18 квітня Петро Порошенко виступив зі зверненням до нації, в якому зокрема прокоментував рішення суду визнати незаконною націоналізацію ПриватБанку. Чинний глава держави заявив, що ситуація навколо банку може призвести до дефолту і нової економічної кризи.

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко вважає, що дії Порошенка щодо ситуації з ПриватБанком є передвиборчою технологією, а саме спробою залякати виборців і посіяти паніку. 

У ПриватБанку заявили, що судове рішення не вплине на роботу банку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, приватбанк, гроші, ігор коломойський
В тему