16 Квітня 2019
Новини

Комуналка по-новому: у травні зміняться правила оплати компослуг

Комуналка по-новому: у травні зміняться правила оплати компослуг

З 1 травня в Україні зміняться правила оплати ЖКП, оскільки в силу вступить новий закон «Про житлово-комунальні послуги».

Про те, що зміниться з останнього місяця весни у оплаті «комуналки», пише «Обозреватель».

Так, повідомляється, що закон передбачає закріплення за багатоквартирними будинками керуючих, які стануть посередниками між мешканцями та постачальниками послуг ЖКГ.

«Починаючи з 1 травня 2019 року, в нашій державі з'явиться можливість для мешканців вибирати собі керуючих. Хочу звернути увагу, що їх ще критично не вистачає, але така можливість з'явиться. З'явиться і реєстр керуючих – він повинен бути на сайті Мінрегіону, де люди будуть шукати контакти цих нових фахівців – управдомів», – говорить експерт.

За словами експерта, керуючий буде посередником між співвласниками багатоквартирного будинку і всіма операторами з надання тих чи інших житлово-комунальних послуг.

«Це послуги з опалення, водопостачання, електро - та газозабезпечення, вивезення та утилізації твердих побутових відходів, утримання будинків і прибудинкових територій», – перерахував він.

Експерт пояснив, що кандидатура на посаду управдома буде затверджуватися на загальних зборах співвласників будинку.

Також, з травня доведеться платити за кожен використаний кубометр води та Гкал тепла. Ті, хто затримує платежі, будуть платити штраф. Споживачі комунальних послуг повинні пускати перевіряючих в своє житло. Також за борги послуги будуть відключати.

Наприклад, якщо мешканці не сплатили квитанції, з 21 числа місяця їм почне нараховуватися борг. Виконавець зобов'язаний надіслати сім'ї, яка не платить, лист. У кращому випадку порушнику загрожують судові позови, в гіршому – відключення від послуг.

Якщо людина, яка не оплатила послуги, не впускає перевіряючого, це буде привід для відключення.

Все, що витрачається в будинку, буде оплачуватися мешканцями. Платити доведеться за будинковий лічильник. Якщо кубометри будуть якимось чином вкрадені, то за них заплатить весь будинок. Більш того, за борги будуть нараховувати пеню.

Також наголошується, що за неналежну якість послуг за них можна не платити або платити менше.

Читайте також:

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, закон, україна, гроші, комунальні послуги
В тему