15 Квітня 2019
Новини

5 років тому в Україні оголосили початок АТО

5 років тому в Україні оголосили початок АТО

П’ять років тому, 13 квітня 2014 року, спецпризначенці СБУ прийняли перший бій на Донбасі, а в нашій державі оголосили про початок Антитерористичної операції.

Проросійські бойовики під керівництвом офіцерів спецслужб РФ 12 квітня 2014 року захопили держустанови у Донецьку, Горлівці, Дружківці, Краматорську, Костянтинівці та Слов’янську. До Слов’янська й Краматорськавирушили спеціальні підрозділи Служби безпеки і Збройних сил України.

Вранці 13 квітня 2014 року українські захисники зазнали першої втрати – під час збройного нападу на групу спецпризначення СБУ «Альфа», яка проводила розвідку у передмісті Слов’янська й зупинилася для спілкування з місцевими жителями в селі Семенівка, загинув капітан групи Геннадій Біліченко.

У тому ж бою отримали поранення ще троє співробітників СБУ: командир «Альфи» полковник Геннадій Кузнєцов, полковник СБУ Олександр Кукса та підполковник «Альфи» Андрій Дубовик.

Допомогли спецпризначенцям десантники 3-ї роти 80-ї аеромобільної бригади, які розташовувалися неподалік.

Уже ввечері 13 квітня РНБО провела екстрене засідання й ухвалила рішення щодо початку Антитерористичної операції на сході України. Від бойовиків вимагали скласти зброю до 09:00 14 квітня. Проте цього не сталося.

Вранці 14 квітня тодішній секретар Ради національної безпеки і оборони та в. о. президента України Олександр Турчинов підписав указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України», оголосивши таким чином про початок АТО із залученням ЗСУ.

Нагадаємо, 18 квітня на Донбасі оголосять «Великоднє перемир’я».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, війна на сході україни, ато, ато
В тему

Останні матеріали