11 Квітня 2019
Новини

Чорний лебідь для кандидатів: чому голосують за Порошенка і чому – за Зеленського

Чорний лебідь для кандидатів: чому голосують за Порошенка і чому – за Зеленського

Володимир Зеленський суттєво відірвався від Петра Порошенка у президентському рейтингу.

За нього готові проголосувати 61% українців, які мають намір голосувати у другому турі. Натомість,  24% планують підтримати за чинного президента Петра Порошенка. Ще 15% вагаються із відповіддю. Такі дані наводить соціологічна група Рейтинг, пише Новое время.

Серед тих, хто визначився з вибором і піде голосувати, шоумена готові підтримати 71%, а Порошенка – 29%. Серед усіх опитаних 51% назвали своїм кандидатом Зеленського, а 21% – чинного президента, 18% – не визначились.

Протестні настрої виборців

Динаміка мотивів голосування у другому турі свідчить про зростання протестних настроїв виборців обох кандидатів. Про це розповів директор соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович.

Три чверті прихильників Порошенка готові віддати персонально за нього свій голос, натомість чверть голосують скоріше проти Зеленського. Більше 40% виборців шоумена планують проголосувати саме за нього, тому що вони проти Порошенка.

«Виборців Зеленського ми запитали: а от голосуючи за Зеленського, ви голосуєте за самого Зеленського, чи, скоріше, за Петра Порошенка? Ось тут ми отримали ще 41% виборця Володимира Зеленського, скоріше голосує проти Петра Порошенка, а не за Володимира Зеленського, 57% сказали, що вони голосують просто за Зеленського, але значний показник, і він дуже вагомий, – це проти діючого президента. В динаміці так само ми бачимо зростання майже у півтора рази», – зазначив Антипович.

Підтвердяться під час голосування

Результати соціологічних опитувань, які демонструють суттєву перевагу Зеленського, швидше за все, підтвердяться під час реального голосування. Таку думку в ефірі Радіо НВ висловив заступник виконавчого директора Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Антон Грушецький.

Він зауважив, що для відтоку голосів за кандидата Зеленського той повинен дуже сильно себе дискредитувати. Грушецький додав, що майбутні дебати між чинним президентом України Петром Порошенком і актором Володимиром Зеленським можуть вплинути тільки на рішення обмеженої кількості виборців.

«На сьогодні, тому що у нас насправді є цілих півтора тижня, у можуть сплисти цікаві факти і деталі. Але якщо […] збережеться, то результати другого туру будуть такими, як показують опитування», – зазначив Грушецький.

Прогнози Зеленського

Дані групи Рейтинг співпадають з результатами, які прогнозували у штабі Володимира Зеленського. Про це в інтерв'ю Радіо НВ розповів речник штабу Дмитро Разумков.

Він зазначив, що команда докладає зусиль, аби рейтинг кандидата у президенти ще більше підвищився напередодні виборів. Однак, на його думку, дебати навряд чи суттєво вплинуть на результати обох сторін. Натомість, на думку Разумкова, на позиції Зеленського може вплинути чорний піар з боку команди опонента.

«Ми робимо все для того, щоб його рейтинг зростав. Притому питання не в рейтингу, питання в довірі і підтримці українців, і ми сподіваємося, що цей показник буде збільшуватися, оскільки сьогодні наші опоненти не гребують використовувати різні технології. Такого обсягу чорного піару, який запущений після першого туру, я, на жаль, не пригадую», – наголосив Разумков.

Рейтинг Порошенка

У штабі Порошенка переконані, що рейтинг чинного кандидата ще збільшиться до другого туру виборів. У інтерв’ю Радіо НВ заступник голови парламентської фракції БПП Сергій Березенко та представник штабу чинного президента наголосив, різні дослідження демонструють, щонайменше 20% виборців ще не визначились із кандидатом.

Березенко також висловив думку, що дебати можуть суттєво вплинути на хід виборів.

«Другий тур – це завжди дебати. Від того, чи вони відбудуться, за результатами дебатів, я бачив різні соціології, і кожна з них підтверджує, що від 20% до 30% українців не визначилися зі своїм вибором, дебати можуть дуже серйозно вплинути на результати волевиявлення. Знає тільки господь бог, як вони відсотково можуть змінитися. Хто візьме на себе сміливість прогнозувати, скільки відсотків кому додадуть дебати, той буде некомпетентний, тому що ніхто ще не чув, що відбулося на кандидатах і про що говорив той чи інший кандидат», – зауважив Березенко.

Перемога Порошенка малоімовірна

Результати останніх опитувань цілком вписуються у картину попередніх досліджень, зауважив у інтерв'ю Радіо НВ заступник голови Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

За його словами, певним чином на результати можуть вплинути дебати, але навряд чи результати зміняться навіть на 10-15%.

Він додав, якби дебати пройшли 14, а не 19 квітня, вони б мали більший ефект на підсумки перегонів. Крім того, ситуацію може дещо змінити передвиборча агітація. Головаха підкреслив, що перемога чинного президента малоімовірна. Однак, він нагадав, що у 1994 році за даними соцопитувань серед кандидатів у президенти перемагав Леонід Кравчук, однак головою держави обрали Леоніда Кучму.

«Єдине, що може змінити ситуацію, – це дійсно дебати і агітація. Вдала чи невдала, влучна че невлучна. Крім дебатів ще є агітація. От я сьогодні плакати бачив, висіли по Києву. Я не знаю, чи спрацює чи ні, але вже якісь кроки я бачу», – зазначив Головаха.

Чорний лебідь для кандидатів

Зазвичай, напередодні другого туру не може зростати рейтинг лише одного з кандидатів, зауважив у інтерв'ю Радіо НВ політолог Євген Магда. Він зазначив, також важко уявити, що за тиждень підтримка Зеленського зросла в два рази.

Незважаючи на те, що Зеленський, безперечно, має значно більше шансів на перемогу, політолог не виключає, що ситуація ще може змінитися.

«Чорний лебідь може прилетіти до будь-кого з кандидатів. Для Порошенка до певної міри це стало розслідування Бігуса, яке викликало багато сумнівів особисто в мене, але очевидно воно виявило його можливості. Що може стати чорним лебедем для Зеленського, я не знаю. Він на сьогоднішій момент нагадує желе, його позиція нагадує желе. Поза сумнівом він має на неї право як кандидат. І я не знаю, яким може бути чорний лебідь, але я б не виключав, що він прилетить», – наголосив Магда.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, суспільство, вибори 2019, петро порошенко, володимир зеленський
В тему