10 Квітня 2019
Новини

В Україні продовжують дорожчати ліки

В Україні продовжують дорожчати ліки

За півроку в Україні ціни на ліки зросли в середньому на 6,7%.

За даними Держстатистики, подорожчали як вітчизняні, так і імпортні ліки, – передає УНН.

Так, у лютому 2019 року, у порівнянні з вереснем 2018-го, антибіотики вітчизняні подорожчали на 7,7% – до 16,5 грн за 10 таблеток, капсул. Антибіотики імпортні – на 4,2%, до 106,1 грн за 10 таблеток (капсул).

Вітчизняні судинорозширювальні засоби зросли в ціні на 3,08% – до 10,3 грн, імпортні – на 2,4%, до 48,7 грн (за 10 таблеток, капсул – ред.).

Крім того, подорожчали жарознижувальні та знеболювальні препарати: вітчизняні – на 5,7%, до 8,03 грн, імпортні – на 16,5%, до 15,4 грн (за одиницю).

Нагадаємо, як писав УНН, за місяць українці витратили на ліки 6,7 млрд грн.

А вартість ліків за рік в Україні підвищилася майже на 20%.

За даними експертів, вітчизняні аптеки штучно завищують ціни на ліки. При чому, найчастіше, у період епідемій.

У Верховній Раді озвучили свою версію дорожнечі ліків. Нардепи вважають, що ціни завищені ще й через монополізацію ринку з боку мережевих аптек.

З метою змінити ситуацію, недавно народні депутати на засіданні профільного комітету Ради підтримали законопроект (№8591-д), який передбачає комплексну реформу аптечного ринку.

«Аптечний закон», як переконують його автори, (№8591-д) спрямований на те, щоб розв'язати зазначені проблеми: забезпечити прозорість конкуренції, викорінити монополію мережевого аптечного бізнесу, знизити ціни на ліки і гарантувати виконання аптеками соціальної функції.

Читайте також:

В Україні заборонили ліки від гепатиту С

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, ліки, ціни
В тему