2 Квітня 2019
Новини

Мексика вимагає від Іспанії вибачення за завоювання 500-річної давнини

Мексика вимагає від Іспанії вибачення за завоювання 500-річної давнини

Мексика минулого тижня звернулася до короля Іспанії Феліпе VI з вимогою попросити вибачення у корінних народів Америки за злочини і порушення їхніх прав, вчинені під час завоювання континенту.

Йдеться про події 500-річної давнини, передає ТСН.

Виступаючи біля руїн стародавнього міста майя Комалькалько на заході, присвяченому 500-ій річниці від дня битви конкістадора Ернана Кортеса з майя-чонталь, президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор сказав, що територія сучасної Мексики була завойована іспанцями хрестом і мечем.

У своєму листі президент Мексики заявляє, що публічні вибачення з боку Іспанії – єдиний спосіб досягти повного примирення. При цьому лист було відправлено не тільки королю Іспанії, але і Папі Римському, оскільки Обрадор вважає, що Ватикан теж несе відповідальність за те, що трапилося.

За словами Лопеса Обрадора, він сам також має намір попросити вибачення у корінного населення континенту. «Тому що і після закінчення колоніального періоду було скоєно багато репресій проти корінних народів, як майя, і навіть відбулося винищування китайців в Мексиці під час мексиканської революції. Ми повинні попросити вибачення», - сказав президент Мексики.

За його словами, 2021 рік має стати роком примирення, оскільки в цей час відзначатиметься одразу кілька важливих історичних дат: 200-річчя здобуття незалежності Мексики, 500 років від моменту падіння столиці ацтеків Теночтітлана і 700 років від моменту заснування міста.

Позиція Іспанії

В Іспанії у відповідь заявили, що розчаровані рішенням мексиканської влади опублікувати лист і відкидають всі наведені в ньому претензії. Попросити вибачення у Мексики влада категорично відмовилася. Міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель назвав вимогу мексиканського президента дивною.

«Також ми не будемо просити Французьку Республіку вибачитися за те, що зробили солдати Наполеона, коли вони вторглися до Іспанії; Франція також не вимагатиме вибачень від італійців за завоювання Галлії Юлієм Цезарем», - підкреслив він.

Інші іспанські політики зазначили, що слова президента Мексики завдали «неприпустимої образи іспанському народу».

Один з високопоставлених іспанських урядових чиновників на умовах анонімності сказав, що Мексика з Іспанією обговорювали це питання і спочатку планувалося узгодити «загальну позицію», щоб уникнути суперечок. Нині в іспанському уряді здивовані тим, що мексиканський президент вирішив дати йому розголос.

В чому суперечка?

Іспанська колонізація почалася незабаром після відкриття Америки Христофором Колумбом 1492 року. Конкістадор Ернан Кортес 1519 року прибув до району сучасного Веракрусу. Під його керівництвом за три роки була завойована імперія ацтеків, що поклала початок 300-річному правлінню іспанців.

Втім, президент Мексики не взяв до уваги, що завоювання імперії відбулося так швидко завдяки допомозі місцевих племен. Ті були раді позбутися панування ацтеків з їхніми кривавими традиціями. Ритуальні вбивства практикували і інші племена – тольтеки і майя, – однак найбільш криваві ритуали були саме у ацтеків.

Кожна п'ята дитина підкорених племен мала стати жертвою ацтекського ритуалу. Сучасні дослідники підозрюють в цьому перебільшення, але визнають безпрецедентний масштаб людських жертвоприношень. Версія істориків: 20 тисяч жертв щороку.

Археологи підтверджують ці цифри знахідками цомпантлі – дерев’яних стійок для публічної демонстрації черепів. Розмір головного цомпантлі в ацтекської столиці Теночтітлан міг вмістити 60 тисяч черепів одночасно.

Черговий доказ жорстокості місцевих звичаїв було виявлено зовсім нещодавно – в березні цього року під час розкопок храмового комплексу Темпл Майор, в центрі сучасного Мехіко. На ритуальній платформі були знайдені останки принесених в жертву ягуара і 9-річного хлопчика. У обох були вирвані серця.

Питання ідентичності

Професор економіки Національного автономного університету Мексики Ігнасіо Марван заявив, що це питання викликало величезні суперечки. «Це дебати про політичні стосунки, які завжди мали місце, і час від часу розпалюються», - каже він, стверджуючи, що праві у Мексиці прагнуть підтвердити визначну роль іспанської колонізації, тоді як ліві мають тенденцію підкреслювати корінне походження Мексики і критично сприймають завоювання іспанськими конкістадорами.

В Іспанії, опитуванням Центру соціологічних досліджень, проведеному 1992 року (останні дані з цього питання) показало, що 33% іспанців вважають, що вони «пишаються» іспанським завоюванням Америки; 38% сказали, що «прийняли» історію як вона є, включаючи «помилки», вчинені Іспанією; 9% сказали, що нема чого пам'ятати; 5% говорили про «геноцид».

Ця суперечка може торкнутися й інших країн Латинської Америки. Зокрема перуанський лауреат Нобелівської премії Маріо Варгас Льоса цього тижня виступив проти Обрадора на публічному заході в Аргентині.

«Мексиканський лідер помилився з одержувачем листа. Він мав би направити його самому собі і дати відповідь на запитання, чому Мексика досі має мільйони індійців – маргіналізованих, бідних, неосвічених, експлуатованих», - заявив Льоса.

Професор університету Сіднея Даніель Чельмержер своєю чергою стверджує, що немає правил, коли йдеться про країни, які пропонують вибачення за помилки минулого.

«Дебати про вибачення щодо колоніалізму - це дебати про те, як ми розповідаємо нашу історію і про те, як ми хочемо сьогодні представляти наші цінності. Прогресисти прагнуть вибачень, а консерватори чинять їм опір, наполягаючи на тому, що розповіді про минуле повинні бути священними, а не утримуватись політичною коректністю», - резюмувала вона.

Політична складова

Поміж іншого, заяви президента Мексики можуть суттєво зашкодити очільнику іспанського уряду Педро Санчесу. Іспанія останній рік перебуває у вкрай хиткому становищі через події в Каталонії – регіону, який хоче відділитися і встановити автономію.

У країні відбудуться загальні вибори 28 квітня цього року, причому підтримка каталонської незалежності домінує у дебатах. Соціалістичний уряд на чолі з Санчесом, якого суперники звинувачують у зраді через його спроби знизити напруженість шляхом діалогу з каталонцями, доволі різко відхилив мексиканську пропозицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Притула і Тополя оголосили про намір балотуватися до Верховної Ради

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Політика, курйози, світ, політика, Курйози
В тему