26 Березня 2019
Новини

Україні можуть зарахувати технічні поразки від Португалії і Люксембургу

Україні можуть зарахувати технічні поразки від Португалії і Люксембургу

Федерація футболу Люксембургу подасть протест в Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) на участь форварда збірної України Жуніора Мораеса у зустрічі збірних в рамках відбору на Євро-2020.

Про це повідомляє RTL.

У Люксембурзі вважають, що у Мораеса немає права виступати за збірну України, оскільки він не жив на території країни безперервно протягом 5 років, як того вимагає стаття 7 Статуту ФІФА. Адже в 2017 році Мораес поїхав з київського «Динамо» на 4 місяці в Китай.

Ресурс опублікував коментар президента Федерації футболу Люксембургу Пола Філіпа.

«Протягом вівторка ми оформимо і направимо протест», - заявив той.

У разі задоволення протесту на Україну може очікувати серйозне покарання, аж до технічних поразок у матчах проти Португалії та Люксембургу, в яких брав участь Мораес.

У той же час, на думку українських юристів, Жуніор Мораес мав всі підстави виступати за збірну України. Згідно з частиною 3 статті 9 Закону України «Про громадянство України» однією з підстав його отримання є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років. Згідно з абзацом 10 статті 1 цього ж закону безперервним проживанням на території України вважається проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік – 180 днів. При цьому, не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України.

«Звичайно, в сучасному футболі немає такого поняття як» службове відрядження», з огляду на особливості виду спорту. У той же час, слід зауважити, що істотними обставинами в цій справі є наступні: при укладанні орендного угоди між клубами про перехід Мораеса в Китай, контракт з українським клубом не розривається, а припинявся на період оренди. Виконавши роботу в китайському клубі за контрактом на правах оренди, футболіст був змушений повернутися назад в український клуб, якому весь цей час належали трансферні і економічні права на гравця», - розповів юрист Ілля Скоропашкін.

Він вважає, що оскільки дані відносини не врегульовані, є підстави стверджувати, що футболіст повернувся з тимчасової службового відрядження, термін якої закінчився, для продовження роботи за місцем постійного проживання і за місцем постійного працевлаштування.

«Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (стаття 3) розділяє поняття «місце проживання» і «місце перебування». Останнім вважається адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік (абзац 4 статті 3). Таким чином, відсутність особи в місці проживання менш шести місяців, не перериває термін постійного проживання на території України з точки зору національного законодавства», - сказав юрист.

Тобто, згідно з чинним законодавством України, громадянин України Чавес Рібейро Мораес Жуніор безперервно прожив протягом не менше п'яти років на території України і мав всі підстави грати за збірну України в міжнародному матчі, впевнений Скоропашкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люксембург – Україна: автогол, фарт та перемога «жовто-синіх» у підсумку (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Світ, футбол, спорт
В тему