21 Березня 2019
Новини

На Президентських виборах підтримаю Гриценка, бо знаю, що він не крав – Садовий

На Президентських виборах підтримаю Гриценка, бо знаю, що він не крав – Садовий

Днями у Луцьку, у кафе «Бенедикт», волинські журналісти поспілкувались із мером Львова, лідером партії «Самопоміч» Андрієм Садовим. Формат зустрічі носив характер  «Неформальної кави».

На зустрічі також були присутні  народний депутат Тетяна Острікова, депутат Волиньоблради Костянтин Зінкевич  та депутат  Луцької міської ради від «Самопомочі» Юлія Вусенко.

Про те, чому він зняв свою кандидатуру  на президентських виборах-2019, чому вирішив підтримувати саме Анатолія Гриценка, лідера партії «Громадянська позиція», та що варто змінити у самій системі виборів – у подальшій розмові з Андрієм Садовим.

Дай Бог, щоб ми мали чесного Президента, антикорупційного

«У нас є шанс обрати українського, антикорупційного президента. Тому я прийняв рішення: я відкликаю свою кандидатуру з виборів президента і оголошую про підтримку Анатолія Гриценка.

Я переконаний, що це рішення вплине на виборчий процес і дуже хотів би, щоб воно призвело до перемоги єдиного кандидата від демократичних сил», – заявив мер Львова у відповідь на запитання, чому він прийняв рішення не балотуватись у Президенти України.

«Рішення зняти свою кандидатуру було непростим для мене. Я дійсно йшов перемагати. Але на кінець лютого я зрозумів, що дуже важко отримати максимально високий результат, щоб потрапити в другий тур. Так, визнаю, ми недостатньо працювали, і той результат, який ми мали на кінець лютого, не був наскільки хороший, як ми очікували.

Крім того, ми з Гриценком дуже часто ділили голоси, тому я вирішив підтримати його кандидатуру.  Дай Бог, щоб ми мали чесного Президента, антикорупційного. Таких прикладів у нас в історії ще не було. Але колись треба з цього починати. Взагалі я думав, що це дасть таку хвилю і ми будемо мати менше кандидатів до 31 березня. Але не зовсім так сталося. Багато людей ще кандидує», – сказав Андрій Садовий.

Я не маю фактів, що він крав

Цікавились волинські журналісти і тим, чому зі всіх кандидатів Андрій Садовий підтримав саме Анатолія Гриценка. «Тому, що я не маю фактів, що він коли-небудь крав. Є десять заповідей Божих, яких ми маємо з вами дотримуватись, як християни. І там чітко сказано: не кради. А хто з кандидатів не крав, працюючи на тих чи інших посадах?

Коли мене запитують, а за кого голосувати, то по-перше, я вважаю, що люди мають прийти на вибори. Як люди йдуть у церкву, щоб паски святити на Великдень, так усі разом маємо прийти та проголосувати. І тоді наші голоси не вкрадуть, нічого не сфальсифікують», – заявив мер Львова.

«У мене є багато запитань до Гриценка. Моя підтримка не є безумовною. У мене є питання до людей, які представляють його в регіонах. Але він має на це реагувати. Навіть коли ми з ним підписували меморандум, у мене до нього була одна вимога: бути чесним.

Він повинен переосмислити свої дії і лишити в команді тільки тих людей, які відповідають критерію «бути чесним», – прокоментував своє рішення Андрій Садовий.

Нам вистачить 300 нардепів, а не 450 як зараз

Лідер «Самопомочі»  вважає сьогоднішній парламент розбалансованим, в якому немає більшості, здатної приймати адекватні закони. «Сьогодні у парламенті людей 60 є незалежними, які вільно приймають рішення. Всі інші – раби. Їм дають вказівки, як і коли голосувати .

Тому треба якомога швидше провести вибори. Але перед цим прийняти новий закон про вибори – відкриті списки, пропорційна система».

Зачепив Андрій Садовий і тему необхідної кількості народних депутатів, яких наразі, на  його думку, забагато у парламенті:   «Я б однозначно зменшив кількість депутатів. Тому що 450 – це та цифра, яка була встановлена, коли нас було 52 млн. Сьогодні у нас набагато менше людей проживає в країні. На мою думку, 300 депутатів – цілком адекватна кількість.

Я ввів би правило, що рішення приймається більшістю присутніх у залі. Прийшло 100 депутатів, 51 депутат проголосували «за» – рішення прийнято».

Щодо депутатів місцевих рад, то Андрій Садовий зменшив би і їхню кількість у два-три рази. А ще фінансово компенсовував  їхній час, який вони присвячують служінню громади:«Тому що безоплатні депутати дуже дорого коштують для бюджету. Дуже часто депутати стають такими маклерами, обраними народом. Вони дивляться, де можна заробити, наносячи шкоду громаді».

Те, що у Луцьку немає мера, це приниження людської гідності

Те, що в Луцьку досі немає легітимного очільника міста, Андрій Садовий назвав приниженням людської гідності та  великою зневагою до громади Луцька. На підтвердження своїх слів він навів приклад про нещодавню  трагічну загибель мера польського міста  Гданська. «Після його загибелі через півтора місяця провели вибори. Сьогодні там новий керівник, який повністю виконує свої обов’язки.  Два роки нема мера в Луцьку. Вибори ніхто не оголошує, тому що це комусь невигідно. У нас на сьогоднішній день 200 громад не мають керівників».

На закінчення неформальної розмови Андрій Садовий висловив своє ставлення до іншого кандидата в президенти – Володимира Зеленського. «Я також не знаю фактів, що він крав.  Тому якщо в другому турі буде Зеленський і Гриценко, це буде прекрасно».

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Волинь, луцьк, андрій садовий, анатолій гриценко, юлія вусенко
В тему