13 Березня 2019
Новини

Актуально на порозі виборів: як проголосувати не за місцем прописки

Актуально на порозі виборів: як проголосувати не за місцем прописки

Луцькі юристи роз’яснюють громадянам, як віддати свій голос за фаворита виборчої гонки у місті, де працюєш, а не де зареєстрований.

Спеціалісти Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області надали інформацію, що потрібно для того, аби 31 березня могти проголосувати за кандидата на президентський пост не за місцем реєстрації, а, скажімо, у місті, де працюєш.

У вітчизняному виборчому законодавстві виписаний порядок зміни виборцем місця голосування без зміни виборчої адреси.

Отже, внутрішньо переміщені особи, громадяни, які в день виборів перебувають за кордоном, у відрядженні, навчаються чи працюють не за місцем реєстрації, для участі у виборах можуть тимчасово змінити місце голосування.

Що саме потрібно, роб реалізувати своє право голосу за місцем фактичного перебування? У цьому разі громадянин повинен:

  • Особисто відвідати найближчий орган ведення Державного реєстру виборців (закордонну дипломатичну установу). Наголосимо: надсилати поштою чи в електронній формі не дозволяється.
  • Подати паспорт та написати заяву за встановленим зразком (обґрунтувати необхідність тимчасової зміни місця голосування).
  • Подати документи (копії), що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (внутрішньо переміщені особи таких документів не подають).
  • Повторно відвідати орган ведення державного реєстру виборців і отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування (з посвідченням прийти на виборчу дільницю у день голосування).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, юристи, вибори
В тему