13 Березня 2019
Новини

Український вчений перетворює вуглекислий газ на їжу

Український вчений перетворює вуглекислий газ на їжу

Ужгородський професор і доктор хімічних наук Василь Гомонай навчився перетворювати вуглекислий газ на їжу.

Заради такого результату чоловік працював майже 40 років, – пише В Kурсі.

Винахід стане в нагоді насамперед під час подорожей у космосі. Розробкою вже зацікавилися провідні вчені світу. Зараз на стендах Ужгородського національного університету, де викладає чоловік, можна побачити понад 20 патентів і авторських свідоцтв. Найважливішим із своїх досягнень вчений вважає так звану формулу їжі замкнутого циклу, адже це — головний підсумок майже 40-річних досліджень.

«Усе, що ми їмо – білки, вуглеводи – у що перетворюється? Перетворюється в СО2 і воду: вуглекислий газ і вода. І ось тепер завдання – як із вуглекислого газу, з води знову отримати ті органічні продукти, щоб можна було їсти», – розповів Василь Гомонай.

Під час експериментів хіміку вдалося перетворити метан із органічних відходів на концентрований формальдегід. А вже з того на спеціальному обладнанні виділяють прості вуглеводи. Зокрема, фруктозу та глюкозу. За такою схемою виводять й інші поживні речовини.

Результати багаторічних досліджень учений відправив колегам у французьку Сорбонну. Ті впродовж двох років вивчали формулу українця. Завдяки їм розробку Василя Гомоная можна буде застосовувати на практиці.

Читайте також:

Вчені відкрили у клітин режим зомбі

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, наука, ужгород
В тему

Останні матеріали