12 Березня 2019
Новини

Росія направила Україні ноту через розрив договору про дружбу

Росія направила Україні ноту через розрив договору про дружбу

Міністерство закордонних справ Росії направило Україні ноту щодо припинення дії Договору про дружбу, підписаного в 1997 році. Він припиняє діяти 1 квітня.

Про це МЗС Росії повідомило 12 березня, – пише Громадське.

Росія зазначила, що договір міг справді застаріти з огляду на те, що його підписували понад 20 років тому, утім Москва «завжди виступала за його модернізацію».

У своїй заяві РФ наводить декілька «важливих моментів з договору», які, на її думку, Україна порушує. Зокрема, ратифікація меморандуму з НАТО, «наступ на російську мову та російськомовне населення», «заборона народу Криму вільно розпоряджатися своєю долею».

«Усе це ми детально виклали у відповідній ноті в МЗС України. Закликаємо Україну дотримуватися своїх двосторонніх та міжнародних зобов'язань не на словах, а на справах», — ідеться у заяві РФ із зазначенням, що «майданна влада намагається зруйнувати традиційні багатогранні зв'язки між народами України та Росії».

Раніше в Адміністрації президента РФ назвали «нерозумним» можливий вихід України з угоди про дружбу з Росією.

Договір про дружбу і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року. Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума — 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року.

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено терміном на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні 10-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за 6 місяців до закінчення 10-річного періоду.

Згідно з Угодою про дружбу, між країнами закріплювався принцип «стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного».

У січні 2018 року у Держдумі РФ заявили, що хочуть денонсувати договір про дружбу РФ та України в частині визнання кордонів.

Читайте також:

Латвія на кордоні з Росією звела паркан з колючого дроту

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Україна, дружба, росія
В тему