9 Березня 2019
Новини

У Луцьку виставка чотирилапих мисливців, які вміють шукати… трюфелі (фото)

У Луцьку виставка чотирилапих мисливців, які вміють шукати… трюфелі (фото)

У Луцьку, сьогодні, 9 березня 2019, у спортивно-розважальному комплексі «AdrenalinCity» стартувала Національна виставка собак усіх порід рангу CAC.

А вже завтра, у неділю, тут пройде Міжнародна виставка собак рангу FCI-CACIB «Волинська весна».

На відкриття завітав особисто президент Кінологічної спілки України Георгій Онищенко. Він привітав учасників з цією неординарною подією, наголосив на важливості племінної роботи, побажав усім гарних виступів і перемог.

– Попри Національну у ці дні вперше за всю історію виставок на Волині відбудеться Міжнародна виставка собак усіх порід рангу FCI-CACIB, – наголосив голова Волинського обласного осередку Кінологічної спілки України «Маршал» Ігор Жмурко. – Окрім українських учасників до нас завітали гості з Білорусії, Польщі, Угорщини та Фінляндії.

Загалом, для участі в Національній та Міжнародній виставках власники зареєстрували понад сім з половиною сотень чотирилапих. Серед них чимало собак рідкісних і мало знаних для широкого кола порід. Зокрема мені вперше поталанило побачити трійку здоровезних кошлатих тибетських мастифів, два велетенських італійських Кане-Корсо (охоронці), а ще вперше до Луцька завітали двійко логотто романьйоли – італійських водяних собак. Останніх в Україні ще й двох десятків нема. Ними займаються тільки двоє заводчиків – Ярослава Березюк з Волочийська і Зінаїда Тарнавська із м. Городок Хмельницької області. Луцьк таких собак приймає у себе вперше.

– Ця одна з найдревніших порід собак раніше використовувалася в Італії, як і лабрадори, для полювання на дичину, – розповідає пані Ярослава. – Та згодом через зміну природного середовища цього кмітливого пошуковця стали використовувати для пошуку… трюфелів. На сьогодні це собаки для шоу, але вони мають добрий нюх, нижній і верхній зір і ми з Ярославою заповзялися довести, що ця порода варта уваги та всілякої підтримку і в Україні.

Першого дня подивитися на найвірніших чотирилапих друзів людини прийшло сотні лучан – подружжя з дітьми, молодь, місцеві собаководи. Волинський обласний осередок Кінологічної спілки України «Маршал», який виступає головним організатором цих двох виставок, подбав про комфортні умови перебування для власників собак і їх вихованців, різноманітні виставки-продажі кормових добавок та собачу амуніцію, але і за відвідувачів не забув: працюють буфети і кафе, де можна перекусити, а ще у цім комплексі розміщені знамениті музеї Корсаків – Сучасного та Модерного мистецтв, Миколи Кумановського, численні атракціони. Тож все наповнено людом.

Ось, малеча фотографується з двома чорними собаками-велетнями – дуже сумирними і добрими до малечі і дітей, ця порода походить з Канади і завоювала повагу людей тим, що неводнораз рятувала приречених на смерть у горах та глибоких снігах. А ось знамениті симпатяшки породи кавалер кінг чарльз спаніель. Вони на виставці представляють Хмельницьку область. Жваві й цікаві до всього, придивляються, що відбувається довкруг… Охоче позують зі своїми симпатичними опікунками. Такси, добермани, будьдоги, ротвейлери, самоїди, ши-тцу, сенбернари, мініатюрні шнауцери (хтось, тримаючи їх на руках, називав мишками), ньюфаундленди, болонки, пекінеси, бультер’єри, мопси, чихуа-хуа, доги, грифони, чау-чау, біглі, різноманітні вівчарки, сеттери, лабрадори, американські акіти, чихуа-хуа… Можна помилуватися і навіть погладити золотистих ретріверів, доберманів та інших елітних порід собак.

Зустрів на виставці і знайомого заводчика з Волині Володимира Матросова. Він мешкає у с. Черкаси Ковельського району, захоплюється німецькими мисливськими тер’єрами (ягдтер’єрами). Зараз у нього шість таких мисливських собак, ще одного взяв на виховання. На виставку привіз трійко найкращих. Вони виступали на 1 рингу і по-доброму здивували українського експерта Юрія Гергеля, який присудив одній з вихованок Матросова 1 місце. Загалом цього дня огляд і виступи собак відбувалися на 5 рингах. Суддівство попри уже згадуваного Юрія Гергеля також здійснювали Деметріо Панос (Кіпр), Людмила Ляшова (Україна), Георгій Оніщенко (Україна) та Олександр Попов (Україна- Ізраїль). Це експерти найвищого класу, мають багатолітній досвід суддівства, знають все про собак і безпомильно уміють вибрати найдостойніших.

Кожен, до речі, зі своїм характером. Юрій Гергель, мов диригент великого оркестру, може розвести руками і, здавалося, зупинити найзначущу емоцію, або ж піднести вказівний палець догори, фіксуючи найвищу оцінку… Деметріо Панос – зібраний, надміру серйозний, не терпить на рингу сторонніх, сфотографувати його за роботою можна хіба що з телевика. Людмила Ляшова – велика трудівничка, до кожного учасника заговорить, уважно огляне екстер’єр чотирилапого учасника, потисне руку в кінці його власнику чи власниці. Георгій Оніщенко – уважний, не любить поспіху, усе робить з великою любов’ю і повагою до чотирилапих наших дружків. Олександр Попов отримав чи не найбільший ринг за площею: йому було непросто там працювати.

– Глядачі зможуть на власні очі побачити собак 70 порід, чимало з яких вважається рідкісними або й унікальними, – каже заступник голови Волинського обласного осередку Кінологічної спілки України «Маршал» Антон Демчук. – Загалом же у ці два дні на рингах виступить понад 750 сабак з усіх куточків України та зарубіжжя.

Вже сьогодні чотирилапі переможці будуть нагороджені кубками і медалями, різноманітними призами від організаторів та спонсорів Національної виставки. Зокрема, експерти визначать кращих собак у конкурсах «Племінна пара», «Best Babby», «Best Puppy», «Best Yunior», «Юний хендлер», «Найкращі у групах FCI», «Найкращий поза групами FCI», «Найкращий собака виставок».

Сергій ЦЮРИЦЬ

Фото автора

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, Україна, Волинь, Фото
В тему