5 Березня 2019
Новини

Перегуки минулого і сучасного: у Луцьку говорили про вплив християнства на розвиток суспільства (фото, відео)

Перегуки минулого і сучасного: у Луцьку говорили про вплив християнства на розвиток суспільства (фото, відео)

У Луцьку відбулася презентація монографії Вікторії Білик та Оксани Карліної «Жива спільнота в імперському світі: Луцька греко-унійна єпархія кінця XVIII – першої третини XIX століття», виданої в рамках серії «Київське християнство».

Модерував захід Анатолій Шваб, декан факультету історії, політології та національної безпеки СНУ ім.Лесі Українки.

Найпершим до слова запросили проректора з наукової роботи УКУ, доктора наук, який опікується проектом «Київське християнство», Ігоря Скочиляса. Науковець зауважив, що «отримання Томусу – не менш важлива подія, ніж проголошення Незалежності України». І що, нарешті, почався діалог про єдність церкви. Крім того, Ігор Скочиляс наголосив на тому, що християнська традиція – це й історія культури, яка впливала на розвиток суспільства. А відтак, презентована монографія – це дослідження про зустріч традиції з модерністю наприкінці XVIII – початку XIX століть.

На презентації було присутнє й духовенство – представники Луцького екзархату УГКЦ і Волинської Православної Богословської.

Йосафат Говера, єпископ, перший волинський екзарх Української греко-католицької церкви, зокрема наголосив, що Луцький екзархат з’явився на Волині у 2008 році, і ця поява була логічною. Нагадав владика про часи репресій УГКЦ, які позначені й на Волині. За його словами, УГКЦ є «свідком і голосом до повернення єдності». А саме єдність – заповідь Христа. «Реалізація цього (єдності – ред.) – непростий шлях, але цілком можливий», – наголосив Йосафат. Насамкінець він подякував авторам монографії за велику працю.

Автори поділилися враженнями роботи над монографією, зауваживши, що писали історію, яка є «цікавою, насиченою і трагічною».

За книгою можна з’ясувати історію кожного населеного пункту Волині (за географічним поділом часу, про який ідеться, – ред.), адже упорядкована монографія за іменним покажчиком і в часовому зрізі.

Книгу готували чотири роки. Вона написана доступно і для осіб відсторонених, адже у ній – про побут, освіту, інші зрізи життя тогочасних церковників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, монографія, церква, історія, Відео
В тему