5 Березня 2019
Новини

З Криму на материк виїхала українська активістка: «Там нема ні закону, ні прав»

З Криму на материк виїхала українська активістка: «Там нема ні закону, ні прав»

З анексованої АРК на материкову частину України переїхала українська активістка Лариса Китайська.

Українська активістка Лариса Китайська виїхала з Криму на материкову частину України. Про це 4 березня вона розповіла «Крим.Реалії». Жінка передчуває, що більше ніколи туди не повернеться.

«Я виїхала тиждень тому, після декриміналізації моєї статті. З Криму мене випустили спокійно. Я думаю, що випустили, тому що я їм там заважаю. Там немає ні закону, ні прав, і там може бути все, що завгодно. Думаю, що до Криму я більше не повернуся», – сказала Китайська.

Раніше залишити півострів, захоплений «зеленими чоловічками», проукраїнська активістка не могла через відкриту стосовно неї окупаційним «урядом» Криму кримінальну справу. Вперше співробітники ФСБ Росії затримали Китайську в Ялті 18 липня 2016 року. Після цього в її квартирі провели обшук. 12 серпня 2016 року Ларисі Китайській російські силовики вручили підозру у вчиненні злочину і підписку про невиїзд. До цього підконтрольна Росії «прокуратура» повідомила про порушення кримінальної справи щодо мешканки Ялти, яка, як стверджують у відомстві, «поширювала в Інтернеті русофобські ідеї».

Тоді ж Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання і обшуку житла в Ялті громадянки України. За цими фактами розпочато досудове розслідування кримінальних проваджень за ознаками злочинів, передбачених статтями 146 (незаконне позбавлення волі) та 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України. Матеріали передані в Генеральну Прокуратуру України для визначення підслідності.

У березні 2018 року підконтрольний Кремлю «Верховний суд Криму» змінив вирок українській активістці Ларисі Китайській, засудженій за публікації в соцмережах, зменшивши умовний термін позбавлення волі на два місяці – до 1 року і 10 місяців. Її звинуватили в злочині за частиною 1 статті 282 Кримінального кодексу Росії (розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Президент держави-агресора Володимир Путін 27 грудня підписав закон про часткову декриміналізацію 282-ї статті російського Кримінального кодексу про розпалювання ненависті або ворожнечі.

23 січня підконтрольний Росії «Ялтинський міський суд» зняв із Китайської звинувачення в «екстремізмі в соцмережах».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, крим, Відео
В тему