5 Березня 2019
Новини

За сміття на вулиці українців хочуть штрафувати по-новому

За сміття на вулиці українців хочуть штрафувати по-новому

Українців можуть розпочати штрафувати по-новому за викинуте на вулицю сміття.

Законопроект з такою пропозицією зареєстрували на сайті Ради, - пише «etcetera».

У пояснювальній записці сказано, що зараз в законодавчому Кодексі України немає окремої статті, яка б забороняла смітити в недозволеному місці. А механізм і штрафи, які прописані в інших статтях, не ефективні. У зв’язку з цим автори ініціативи пропонують встановити адміністративну відповідальність за розкидання будь-яких відходів повз урн, контейнерів або інших ємностей для збору, утилізації чи переробки сміття.

Якщо закон затвердить парламент, то за сміття на вулицях українців каратимуть штрафом у розмірі від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів (340-850 грн). За повторне порушення штрафні санкції зростуть вже від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (850-1700 грн).

Автори законопроекту, серед яких нардепи Ірина Геращенко, Ганна Гопко, Остап Єднак, очікують, що новий закон допоможе зробити українські вулиці набагато чистішими.

Ми вже писали, що у Луцьку власників приватних домогосподарств змушують встановлювати індивідуальні контейнери у приватному секторі та укладати договори на їх обслуговування.  Громадян, які до 1 березня проігнорують вимоги закону та ухиляться від виконання покладених на них обов’язків, інспектори притягатимуть до адміністративної відповідальності за ст. 152 КУпАП, що тягне за собою штраф у розмірі від 340 до 1360 гривень.

Нагадаємо, що Волинь перетворюється на регіон стихійних сміттєвзвалищ. Екологи нарахували на околицях волинських сіл півтисячі стихійних смітників. Звалища утворилися за кількасот метрів від будинків селян. А навести лад, скаржаться місцеві, – нікому.

Нині на Волині 11 полігонів для сміття, три з яких – уже вичерпали свій ресурс. Саме через це у регіоні виникли майже півтисячі стихійних сміттєзвалищ, запевняють екологи.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, сміття, штрафи, закон, сміття
В тему