5 Березня 2019
Новини

Греко-католицьку парафію зі Львова не прийняли до ПЦУ

Греко-католицьку парафію зі Львова не прийняли до ПЦУ
Православна церква України не приймала рішення про прийняття ліквідованої в Українській греко-католицькій церкві парафії храму Стрітення Господнього у Львові.

Це питання обговорювалось під час засідання Синоду ПЦУ, розповів керівник інформаційного правління архієрей Євстратій Зоря, повідомляє ZAXID.NET.

Під час зборів парафіян у церкві був присутній архиєрей Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ владика Яків (Макарчук). Під час свого виступу владика Яків спілкувався з парафіянами про перехід до Православної церкви.



Водночас Євстратій Зоря запевнив що владика Яків, попри те, що був присутній на зборах, не приймав жодного рішення про прийом громади до ПЦУ. За словами Євстратія, присутність єпископа була неправильно оцінена групою вірян.

«За його [владики Якова] словами, його просто запросили прийти подивитися. Він цю парафію не приймав і ніяких рішень не робив, тим більше, що це не є територія, на якій він може здійснювати якусь канонічну діяльність. У Львові є дві єпархії, які належать до нашої Церкви: одну єпархію очолює митрополит Макарій, іншу – митрополит Димитрій. Вони заявили, що цієї громади не приймали», – заявив Євстратій (Зоря).

Нагадаємо, рішення про перехід до ПЦУ парафіяни церкви нібито прийняли під час зборів у неділю, 3 березня. Про перехід парафії до ПЦУ журналістам Високого замку повідомив керівник організації парафіян Ігор Барановський, але він відмовився повідомляти будь-які деталі.

Наступного дня один із парафіян церкви Олександр Василюк оприлюднив відео з недільного збору громади церкви Стрітення Господнього. На відео видно, що під час зборів парафіян у церкві був присутній архієрей Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ владика Яків (Макарчук).

Під час свого виступу владика Яків спілкується з парафіянами про перехід до православної церкви та представляє їм отця Михайла, який провів у церкві службу.

«Ось отець Михайло, якщо даєте згоду, отче [звертається до отця Михайла, на що він схрещує руки, відмовляючись]…Святе місце пустим не буде. Не хоче він- буде другий, третій, десятий. Він [отець Михайло] в душі хоче, але ще не знає як вчините ви з ним і як будуть далі розгортатися події… Ви бажаєте, ви хочете бути православними, і не ви перші», — звернувся до парафіян отець Яків.

За словами Євстратія Зорі, предстоятель ПЦУ митроплит Епіфаній особисто заявив про неможливість прийняти ліквідовану парафію Стрітення Господнього до православної церкви.

Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) заявив, що поки не бачив переходів вірян до Православної церкви України. Натомість про єднання між двома церквами можна буде говорити тоді, коли відновиться євхаристичне спілкування між Римом і Константинополем.

«Ця єдність є невід'ємною складовою нашої ідентичності. Адже повнота київської християнської традиції є абсолютно збереженою і розквітає в лоні нашої церкви», – вважає митрополит Святослав.

Окрім того, глава УГКЦ наголосив, що про єднання між двома церквами можна буде говорити тоді, коли «справді екуменічний процес на вселенському рівні увінчається відновленням євхаристичного спілкування між Римом і Константинополем».



Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, суспільство, львів, церква, православна церква україни
В тему