4 Березня 2019
Новини

І знову б'ються: УПЦ МП повідомила про захоплення храму

І знову б'ються: УПЦ МП повідомила про захоплення храму
Українська православна церква Московського патріархату заявила про захоплення храму у селі Гніздичне, що на Тернопільщині, членами організації «Правий сектор» та прихожанами Православної церкви України.
 
Правий сектор своєю чергою заявив, що «допоміг відстояти Українську церкву», - пише «Громадське».

Настоятель парафії УПЦ МП Стефан Балан зазначив, що місяць тому громада ПЦУ вирішила почергово проводити служби, ключі від храму були в представників громади ПЦУ.

3 березня, за словами настоятеля парафії МП, громада ПЦУ відкрила храм і почала службу.

«Коли по завершенні їхньої служби до храму зайшли наші віряни та попросили надати можливість і громаді УПЦ звершити богослужіння у храмі, то отримали різку відмову», — зазначив Стефан Балан.

Та додав, що під час перемовин між двома громадами вхід до церкви блокували 15-20 представників «Правого сектора», які разом з вірянами ПЦУ почали «викидати з церкви на вулицю віруючих».

Організація «Правий сектор» свою чергою заявила, що допомогла «відстояти громаді Гніздичного Українську церкву».

«Попри всі словесні перепалки та застосування сили, люди стояли до кінця, боронячи своє село від московської пропаганди», — вказав «Правий сектор».

Також організація повідомила, що під час сутичок постраждала жінка — за даними «Правого сектора», вона в лікарні.

У поліції Тернопільщини Громадському відмовилися коментувати телефоном, зазначивши, що ситуація надто політизована. Громадське звернулося з офіційним запитом до поліції.

В УПЦ МП звинуватили представників ПЦУ у зриві богослужіння.

Водночас священик УПЦ МП Балан заявив, що його побили і поліція брала у цьому участь.

«Поліція почала брати все у свої руки й пішла в наступ. Швидко приїхав спецпідрозділ поліції і почали нас бити. На відео все добре видно. Мене били, вірян штовхали. А потім прийшли якісь чоловіки в захисній формі з червоно-чорними нашивками і почали нас усіх розкидати. Мене схопили за голову, зламали палець. Після цього ми викликали «швидку». Медичні працівники зафіксували побиття всього тіла – голова, груди, руки», – сказав він.

Зіткнення завершилися тим, що храм опечатали.

Спікер Національної поліції Ярослав Тракало поінформував, що за фактом подій у Гніздичному відкрито кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Він підкреслює, що поліція сили не застосовувала.



«Охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників поліції. Вони вживали заходи, аби не допустити подальше поширення конфліктної ситуації. Один зі священиків звернувся до медиків зі скаргами на біль у голові, йому надали медичну допомогу», – сказав Тракало.

Він спростував присутність на місці подій спецпідрозділів поліції.

«Їх не було і не могло бути, оскільки спецпідрозділи виконують поставлені державою і, виходячи з оперативної обстановки, завдання. А не займаються вирішенням не покладених на них функцій», – заявив спікер Нацполіції.

Православна церква України опублікувала інтерактивну карту переходу церковних громад в об'єднану автокефальну церкву. Станом на 4 лютого до ПЦУ приєдналося 223 парафії. Згідно з картою, громада храму з настоятелем у Гніздичному перейшла у ПЦУ 13 січня. 

Нагадаємо, що сьогодні ПЦУ зібралася на Синод.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, НП, упц мп, православна церква україни, правий сектор, церква, церква, тернопіль
В тему

Останні матеріали