4 Березня 2019
Новини

У яких країнах ЄС українців чекають на заробітки

У яких країнах ЄС українців чекають на заробітки

Найкраща ситуація із працевлаштуванням – у Чехії, Німеччини та Угорщини.

Про це свідчать дані Eurostat, – пише Etcetera.

ФАКТ. У січні 2019 року безробіття в ЄС склало 6,5%. Найнижчі показники мають найбільш розвинені країни співтовариства – Німеччина (3,2%) і Великобританія (4%), а також страни Східної Європи, які швидко розвиваються і страждають від втечі робочої сили за кордон. Це Угорщина (3,6%), Польща (3,7%), Румунія (3,9%) і Естонія (4,2%).

Окремо стоїть Чехія. ВВП на душу населення тут становить 70% від середньоєвропейського, проте завдяки високому розвитку промисловості, сільського господарства і сфери послуг безробіття тут найнижче – всього 2,1%

КРИТЕРІЇ. При безробітті нижче 5-6% більшість країн відчувають великий дефіцит робочої сили. В першу чергу – найменш кваліфікованої. Це і стало причиною масової еміграції до деяких з розвинених країн. Наприклад, в Німеччині іноземцям належить кожне 8-е робоче місце, а в Чехії – кожне 10-е.

Таким чином, країни з найнижчим безробіттям найбільш потребують припливу робочої сили.

КОНТЕКСТ. Нагадаємо, що Німеччина планує з 2020 року спростити працевлаштування для іноземців, в тому числі – жителів країн, що не входять до Євросоюзу. З введенням нових правил поїхати в Німеччину можна буде і без запрошення від роботодавця. Іноземець зможе шукати роботу самостійно.

За прогнозом експертів «Українського інституту майбутнього», реформа працевлаштування в Німеччині якщо і не призведе до напливу українців, то посилить дефіцит кадрів в Польщі та інших країнах, куди традиційно прямують емігранти з нашої країни. Це означає, що з 2020 року знайти роботу за кордоном буде простіше, а зарплати в будівництві, сільському господарстві та деяких інших секторах будуть рости випереджальними темпами.

Читайте також:

Кожен заробітчанин приніс в український бюджет близько тисячі доларів

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Україна, євросоюз, заробітчани
В тему