4 Березня 2019
Новини

Сьогодні розпочинається Масляна

Сьогодні розпочинається Масляна

Цьогоріч відзначатимуть Масляну, яка прийшла від стародавніх слов'ян, із 4 по 10 березня включно.

Що примітно, фіксованої дати в календарі для цієї події немає, тому щорічно українцям доводиться заздалегідь дізнаватися, коли ж настане «смачне» свято. Початок Масляної випадає на останній тиждень перед Великим постом – за 7 тижнів до Великодня. Obozrevatel пропонує ознайомитися з назвами кожного дня Масляного тижня.

У понеділок, 4 березня – перший день. Він називається Зустріч. За традицією, родичі ходили один до одного в гості, а також каталися на крижаних гірках. За повір'ям, чим далі котилися сани, тим кращий буде урожай.

Вівторок, 5 березня називався Загравання. Його відводять під забави, веселі ігри та частування млинцями. У цей день здавна молоді хлопці приглядали собі наречених.

Середа, 6 березня називається Ласун, адже в цей день готуються різні смаколики. Приходять гості, а господиня пригощає різними стравами, а головною, звичайно, є млинці.

У четвер, 7 березня буде один із найвеселіших днів – Розгуляй або Розгул. Що примітно, свято розгорталося на повну: народ водив хороводи, влаштовував маскаради і гуляння, які могли тривати з ранку і до вечора, а то і до наступного ранку.

А вже в п'ятницю, 8 березня – у Тещині вечори зяті пригощали своїх майбутніх мам млинцями, а жінки, в свою чергу, всіляко намагалися прискорити весілля.

Субота, 9 березня називається посиденьки зовиці. Святкування переходить до іншої сторони майбутньої сім'ї. Невістка запрошує родичів нареченого, його сестер обдаровує і всіх пригощає млинцями з медом.

Й останній день Масляної – неділя, 10 березня. Він називається Прощений день, Проводи, тому що в цей день усі просять прощення одне в одного за зло, яке було заподіяно протягом року. Завершується тижневе свято спалюванням опудала Масляної, як символу закінчення довгої зими.

Читайте також:

Великий піст 2019: все що потрібно знати

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, масляна
В тему