1 Березня 2019
Новини

Митрополит Епіфаній про наставника: «Я вже покинув гніздо Філарета»

Митрополит Епіфаній про наставника: «Я вже покинув гніздо Філарета»

Глава ПЦУ стверджує, що самостійно вирішує всі нагальні питання.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній стверджує, що почесний патріарх Філарет не тисне на нього при прийнятті рішень. Про це першоієрарх заявив в інтерв'ю ВВС-Україна.

На запитання журналіста, чи залишив уже глава ПЦУ «гніздо Філарета», він відповів: «У загальному так і є. Протидії мені з боку патріарха Філарета як такої немає».

Митрополит Епіфаній заявив, що як предстоятель самостійно вирішує нагальні питання, але при цьому керується рішеннями Синоду і Соборів.

«Я керуюся священним синодом, у майбутньому будуть проходити помісні і архієрейські собори. Предстоятель не може керувати церквою самостійно. Він керує, але й зважає на думку інших архієреїв, духовенства та вірян», – зазначив глава ПЦУ.

При цьому він уточнив, що вважає неправильним думку, що Філарета необхідно повністю усунути від активної участі в прийнятті рішень у ПЦУ.

«Дехто хоче його повністю усунути, щоб патріарха Філарета не було взагалі, але це неправильно. Він залишається єпархіальним архієреєм, він і далі буде працювати в напрямку розвитку української православної церкви. Є предстоятель, але він (Філарет) залишається почесним патріархом. Він у подальшому матиме свою єпархію – місто Київ, але не буде взагалі управляти всією церквою», – розповів Епіфаній.

Він також вважає, що Філерет цілком заслуговує титулу Святійшого патріарха через великий внесок у становлення незалежної української церкви.

«Москва особливо підкреслювала, що патріарх Філарет усе життя працював заради куколю, що він не став Московським патріархом, став Київським патріархом, і ніколи не відмовиться від влади. Ми ж бачимо зворотне, що патріарх відмовився, пішов на об’єднавчий собор. Але ніхто сану патріарха з нього не знімав», – зазначив митрополит Епіфаній.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, епіфаній, філарет, православна церква україни
В тему