27 Лютого 2019
Новини

Лікарі врятували від смерті чоловіка з білою кров’ю

Лікарі врятували від смерті чоловіка з білою кров’ю

У Німеччині у крові чоловіка було так багато жиру, що вона стала молочного кольору. Він міг померти, але лікарям вдалось врятувати його, застосувавши давно забутий метод.

Про це повідомляє ТСН.

Лікарі зіткнулися з подібним вперше. Про незвичайного пацієнта та нестандартне лікування вони розповіли в статті в журналі Annals of Internal Medicine.

39-річний чоловік потрапив у відділення невідкладної допомоги з нудотою, блювотою, головним болем і затьмареною свідомістю. Він страждав від діабету і мав регулярно приймати певні препарати, але не робив цього. У лікарні чоловік знепритомнів - щоб він не задихнувся, знадобилася дихальна трубка.

Аналіз крові показав надзвичайно високий рівень тригліцеридів – жирової субстанції. У нормі він становить менше 150 м/дл, а рівень у понад 500 мг/дл вже вважають дуже високими. У пацієнта вміст тригліцеридів в крові був понад 14 тисяч мг/дл.

Таке підвищення рівня тригліцеридів могло привести до панкреатиту. Аналізи показали підвищення рівня ферментів підшлункової залози. Крім того, у чоловіка було виявлено кетоацидоз - гостре ускладнення за діабету, коли організм з великою швидкістю розщеплює жир і в крові накопичуються кетонові тіла - продукти обміну речовин. У певних кількостях вони важливі для енергетичного балансу організму, але їх надлишок здатний привести до коми.

Кетоацидоз виникає через те, що організм не виробляє достатню кількість інсуліну, що допомагає глюкозі потрапити до клітин. А за нестачі глюкози організм як джерело енергії починає використовувати жир. Стан можна скорегувати ін'єкціями інсуліну.

Для очищення крові від тригліцеридів використовується плазмаферез – забір крові, її очищення і повернення назад в кровотік.

Проте на лікарів чекала несподіванка: апарат для очищення крові просто забився жиром і зламався. Двічі. Тому їм довелося робити пацієнту кровопускання, паралельно вводячи донорську плазму.

Це допомогло знизити концентрацію тригліцеридів. Пізніше лікарі повторили процедуру. Через два дні рівень тригліцеридів в крові пацієнта знизився настільки, що лікарям, нарешті, вдалося провести плазмаферез. Ще через кілька днів чоловік зміг дихати сам і лікарі видалили трубку.

Лікарі зізнаються, що зіткнулися з подібним випадком вперше. Вони відзначають, що у випадках, коли плазмаферез неможливий, кровопускання і подальше використання донорської крові може бути ефективною альтернативою.

«Наскільки нам відомо, це перший звіт, що описує цю процедуру», - йдеться у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від живота – у голову: що варто їсти, аби не впасти у депресію

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, німеччина, медицина, кров
В тему