21 Лютого 2019
Новини

Вчені довели, що серед вікінгів були жінки

Вчені довели, що серед вікінгів були жінки

Після декількох років суперечок і дискусій шведські вчені, нарешті, знайшли переконливі докази того, що серед воїнів-вікінгів, які жили багато століть назад, були жінки.

Останки були знайдені в Бірки - найбільшому торговому і економічному центрі шведських вікінгів 800-975 років, який зараз ототожнюється з невеликим острівцем Бьерке на озері Меларен, Швеція, - пише «techno.bigmir».

Здогадки про те, що останки стародавнього похованого воїна можуть належати жінці, з'явилися не відразу. Спочатку, коли могила була вперше виявлена ??в 1878 році, вважалося, що останки належали високопоставленому воїну-чоловікові: людина був похований разом зі своєю зброєю чудової якості, яку раніше знаходили в могилах воєначальників.

Поруч знаходилися інші могили, також заповнені зброєю, а сама ділянка поховання знаходився за воротами фортеці - все говорило про те, що це був чоловік. Однак всі попередні археологи не стали проводити детальний аналіз кісток, визначивши стать виходячи з вмісту могили, - це торкнулося і цього скелета.

«Важливо пам'ятати, що, коли могила була виявлена, чоловіча стать не тільки асоціювався з гендерною ідентичністю чоловіка, а й сама військова справа вважалося виключно чоловічим заняттям. Та ж сама інтерпретація, безсумнівно, була б зроблена, якби людська кістка в могилі взагалі не збереглася», - підкреслюють автори. Їх стаття опублікована в журналі Antiquity.

У 2017 році аналіз ДНК стародавніх кісток все ж був проведений: він показав, що скелет насправді був жіночим і що жінки-вікінги існували не тільки в міфах. Отримані результати стали свого роду сенсацією, привернули увагу вчених усього світу і спричинили за собою безпрецедентні публічні дебати і безліч критичних зауважень, включаючи ідею про те, що дослідники спеціально шукали жінок-вікінгів або навіть навмисне проаналізували не той скелет.

Фахівці, однак, дотримуються своєї точки зору, не тільки наполягаючи на тому, що вони вивчили потрібний скелет, який був похований один, але і підкреслюють, що критики ставлять під сумнів тільки інтерпретацію скелета воїна, оскільки індивід виявився жінкою.

«У нас немає ніяких упереджених почуттів щодо того, щоб в могилі повинна бути похована обов'язково жінка-воїн, як і того, щоб довести, що таких жінок-вікінгів було набагато більше. Просто цікаво, що це, схоже, мало місце. В ході нашого дослідження - і тим більше після публікації 2017 року - було цікаво дізнатися, скільки людей, мабуть, потребує того, щоб цього не було», - пишуть автори.

У той час як у дослідників є тільки один приклад жінки-воїна серед вікінгів, вони висловили сумнів в тому, що цей індивід - єдиний в світі вікінгів. На їхню думку, цілком ймовірно, що інші жінки теж брали в руки зброю поряд з чоловіками і, можливо, навіть займали командні посади.

Наприклад, скелет в Бирці був одягнений в високоякісний одяг, а поруч знаходилася зброя - все це вказує на те, що жінка все ж мала певний вплив. Як стверджують вчені, знахідка коригує наші знання про цей період і кидає виклик стереотипам, ще більше розширюючи розуміння епохи вікінгів як часу критичних культурних трансформацій.

Раніше повідомлялося, що вчені відтворили обличчя жінки-вікінга. 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство
В тему