19 Лютого 2019
Новини

Геологи: Крим «розлазиться» через зсуви

Геологи: Крим «розлазиться» через зсуви

На анексованому півострові геологи нарахували більш як 2000 зсувів. 2019 оголосили роком підвищеної активізації зсувних процесів.

Про це пише кримське агентство QHA media.

Епіцентром зсувних процесів у Криму є територія Великої Ялти, та таке руйнування відбувається по всій території. Всього в реєстрі «Кримгеології» зафіксовано 1602 зсуви, а з урахуванням тих, що ще не потрапили до каталогу, їх сталося понад дві тисячі.

За даними матеріалів Генерального плану Ялти, близько 45% зсувів мають площу до 5000 квадратних метрів, рідше їх розмір сягає 20 000 «квадратів».

Всього в Криму переселення з аварійних будинків чекають 947 осіб, близько половини з них – мешканці Ялти та околиць.

«2019 рік – час підвищеної активізації зсувних процесів. Максимуми між сусідніми циклами становлять 13–17 років, і вони припадають на роки з рясними опадами», – зазначає «начальник геологічного відділу Кримського протизсувного управління» Тетяна Коцюба.

Зараз багато снігу в горах, паводки, дощі – всі процеси активізувалися», – підкреслює Коцюба.

Фахівці прогнозують, що найбільш помітними проявами зсувних процесів стане найближчим часом обвалення підпірних стін.

«Таких ділянок, де можуть обрушитися стіни, більше ніж сотня, – впевнені в« Кримському протизсувному управлінні». – Ось недавній приклад: в Алупці в районі школи № 1 ми почали фіксувати зміни в стані підпірної стіни кожен день. За останній тиждень з-під її фундаменту почала виклинюватися вода – це дуже небезпечно. Ця ситуація в Алупці – вже на межі екстриму».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему