15 Лютого 2019
Новини

Вибори-2019: зможуть проголосувати 2 мільйони мертвих душ

Вибори-2019: зможуть проголосувати 2 мільйони мертвих душ

«Живих» виборців в Україні набагато менше, ніж повідомляють у Центральній виборчій комісії.

Про це пише «etcetera».

За даними ЦВК, на 31 січня 2019 року в Україні налічувалося 35,6 млн виборців. У цю цифру потрапили також мешканці ОРДЛО і Криму.

Як зазначає «Країна», щороку в Україні помирає до 600 тис. чоловік і ще близько 200 тис. досягають повноліття – тобто стають виборцями. Таким чином, з 2014 року кількість виборців мала скоротитися на 2 млн осіб. У той же час, за даними ЦВК, українців з правом голосу стало всього на 922 тис. менше.

Крім того, за п’ять років значно збільшилася кількість мігрантів з України. Більшість з них зберігають українське громадянство, однак постійно проживають за кордоном.

За даними Держприкордонслужби, в 2014-2018 роки кількість виїздів з України на 1,2 млн перевищила кількість в’їздів. Йдеться про людей, які виїхали в іншу країну на постійне місце проживання. Також варто врахувати трудових мігрантів, яких, за оцінкою Мінсоцполітики, налічується 3,2 млн осіб.

Якщо вірити викладкам «Країни», за п’ять років кількість виборців в Україні зменшилася приблизно на 3 млн. З них 2 млн осіб вибули через скорочення населення, а 1,2 млн – через еміграцію. ЦВК ж наполягає, що спад склав всього 0,9 млн осіб. Різниця між офіційними та оціночними даними – 2,3 млн осіб.

Відзначимо, що за оцінками експерта «Українського інституту майбутнього» Ігоря Тишкевича, на підконтрольній Україні території налічується всього 24,6 млн виборців, – тобто теоретично, навіть за 100% явку, проголосувати зможуть на 11 млн українців менше, ніж врахував ЦВК.

Після того як дані ЦВК зазнали критики експертів і політиків, відомство вирішило обмежити доступ до даних. Якщо раніше число виборців в своєму регіоні або окрузі можна було побачити з будь-якого комп’ютера, то тепер вони доступні тільки тим, хто працює в будівлі ЦВК.

Читайте також:

«Поліція готує підкуп виборців», — волонтер-активіст.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, суспільство
В тему