15 Лютого 2019
Новини

Для онкохворих дітей Волині придбали сучасний гемоаналізатор (фото)

Для онкохворих дітей Волині придбали сучасний гемоаналізатор (фото)

15 лютого, у Всесвітній день захисту прав онкохворих дітей у онкогематологічному відділенні ВОДТМО представили сучасний апарат гемоаналізатор, який дозволяє проводити детальний аналіз крові за 33-ма показниками.

Основну частину коштів на апарат зібрали 1 червня – у День захисту дітей, коли в Луцьку вперше провели благодійний молитовний сніданок. Зібрана сума – 515 370 тисяч гривень. Тож, нині сучасний діагностичний лабораторний аналізатор уже використовується для обстеження важкохворих діток. З його допомогою проводиться детальний аналіз стану клітин крові по 33-ох показниках. Відповідно, це дозволяє проводити швидку і точну діагностику та призначити адекватне і ефективне лікування для онкологічних і гематологічних хворих.

Як зауважив генеральний директор ВОДТМО Сергій Ляшенко, народжуваність падає, а відсоток онкохворих – той же, і це – парадоксальна ситуація. Тому – оперативна і точна діагностика – це основне. Власне, загальна вартість гемоаналізатора – майже 700 тисяч. Він – єдиний на Волині. Також Ляшенко наголосив на тому, що лікарня 70-90 відсотків дітей обслуговує саме з міста. Загальний кошторис пролікованих дітей Луцька за минулий рік – 17 мільйонів гривень. А це – навантаження, яке є непосильним у плані фінансових можливостей медзакладу.

«На сьогодні, через заблокований бюджет області, відповідно – і бюджет нашої установи теж, і ми не можемо здійснювати закупки для онкохворих та інших діток з важкими патологіями», – наголосив він.

Про іншу, важливу потребу медзакладу на даний момент представникам влади міста розповів Ігор Дородних – заступник генерального директора ВОДТМО з хірургічної роботи. Він наголосив, що в установі за рік проводиться до 5 тисяч операцій. І понад 2 тисячі – операцій дітям Луцька.

«В нас також є цілодобовий травмпункт, куди за статистикою 7,5 тисяч звернень – діти з Луцька. До нас поступають і з вкрай важкими травмами, а це рахунок може йти на хвилини. А в нас проблема є в плані діагностики, оскільки відсутній державний комп’ютерний томограф. В нас працює приватний, але у вихідні там зачинено. Тому вкрай важливо для нас мати власний. Вартує він від 8 до 12 мільйонів гривень», – додав він.

Лікар-лаборант Петро Сіліч, який безпосередньо працює з гемоаналізатором розповідає що, апарат видає 33 показники крові за 2 хвилини. А в перспективі він може видавати аж 100 показників. Однак, поквартальна його експлуатація вартує 100 тисяч. Собівартість аналізу – 100 гривень. Однак, за умови забезпечення вартості експлуатації аналізи – абсолютно безкоштовні.

В свою чергу радник мера міста Ігор Поліщук запевнив керівництво лікарні, що «шефство» над дороговартісним утриманням гемоаналізатора міська влада бере на себе.

«З усіх інших питань, дочекаємося поки ця політична колотнеча закінчиться, і спільно з облрадою ми будемо вирішувати наші спільні питання, адже дійсно велика кількість дітей з міста лікується саме у вашому закладі, тому ми обов’язково будемо вам допомагати», – запевнив він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему