15 Лютого 2019
Новини

Полонений моряк Терещенко виголив тризуб і шокує російських тюремників

Полонений моряк Терещенко виголив тризуб і шокує російських тюремників

Під час слідчих дій щодо українського моряка Володимира Терещенка в Москві чоловік назвав себе військовополоненим, зажадавши поводитися з ним відповідно до Женевської конвенції.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила адвокат Анастасія Георгіївська, пише InfoResist.

За її словами, бранець повідомив слідчим особисті відомості саме в тому обсязі, який передбачає цей документ. Своєї провини Володимир не визнає. Вимагає звільнити його і повернути йому військову форму і знаки розрізнення. У липні моряк переніс струс мозку, кілька тижнів був госпіталізований, про що теж поінформовані силовики країни-агресора. Захисниця вважає, що нагадати про це було важливо, оскільки в СІЗО у Терещенка почалися головні болі.

Він неодноразово звертався до медперсоналу. Отримував таблетки, але його не інформували, які саме це препарати. Не було і обстежень. Відтепер Володимир вирішив до такої «допомоги» не вдаватись. Але адвокат наполягла написати заяву на медогляд, оскільки в тиждень напади болю трапляються мінімум два рази.

«Я запитала, чого ж він раніше про це мені не казав – ну і як завжди відповідь – «бо він справляється із цим сам, нащо скаржитися, а ось із зубами сам проблему вирішити не міг, тому і сказав». Одне слово, стійкий солдатик у своєму репертуарі», – написала вона.

В камері у Терещенка тепло, вона відремонтована, але маленька – менша за вісім «квадратів». Проблем із сусідом по камері немає. Більш того, той ставиться до Володі «приблизно як до сина, весь час щось смачненьке готує».

В даний час чоловіки на прохання сусіди військовополоненого вчать українську мову.

«А ще з допомогою співкамерника Володя виголив собі на потилиці герб України і тепер шокує цим персонал СІЗО. Виглядає мило, мені сподобалося», – додала адвокат.

Адміністрація СІЗО тим часом відмовляється приймати від українця звернення за підписом «від військовополоненого Терещенка В. А.», висуваючи умову писати «по формі» – «утримуваний у СІЗО і т. д.».

Тривалий час в’язневі не передавали листи від рідних. У підсумку віддали цілу пачку.

«Як я зрозуміла, питання з листами розв’язалося завдяки тому, що консули викликали начальника СІЗО і безпосередньо запитали, що тут узагалі відбувається і чому у хлопців жодного зв’язку із зовнішнім світом. Після цього листи відразу стали передаватися», – додала вона.

Взагалі Терещенко, як і всі військовополонені моряки, тримається стійко і передає подяку всім  тим, хто їх підтримує, загалом і волонтерам зокрема.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що у військовополонених українських моряків Володимира Терещенка, В’ячеслава Зінченка і Віктора Беспальченка погіршився стан здоров’я.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика
В тему