12 Лютого 2019
Новини

Депутатка розповіла, як неякісні ліки потрапляють у медзаклади України

Депутатка розповіла, як неякісні ліки потрапляють у медзаклади України

Сьогодні всі кошти, які Україна виділяє на ліки для важкохворих, віддаються міжнародним організаціям, а вже ті займається їх закупівлею. Причиною цього є те, що раніше «лобісти» національних виробників проштовхували у медичні заклади неякісні препарати.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявила народний депутат України Оксана Корчинська.

Вона підкреслила, що в Україні щорічно іде на охорону здоров'я близько 79 мільярдів гривень за рахунок громадян держави, які сплачують податки.

«З цих коштів 74 мільярди ідуть на субвенції, тобто віддаються областям. Ще майже шість мільярдів ідуть на державні програми – на централізовану закупівлю ліків міжнародними організаціями. За контрактом, ці організації купують нам тільки ті ліки, які мають кваліфікацію ВООЗ», – розповідає нардеп.

З її слів, всі ті ліки, які Україні закупляють міжнародні організації, входять до американських та європейських реєстрів. Відтак, їх якість перевірена американцями, європейцями та Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

«Тобто міжнародні організації не мають права купити те, що нам в «Оматдит» проштовхував Віктор Середюк (президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів – ZIK). У нього була система з колишнім головним лікарем», – заявляє Оксана Корчинська.

Вона розповідає, що «Охмадиту» продавались ліки від національного виробника, від яких у дітей була інтоксикація. Тому завідувачі відмовлялися від цих ліків.

«Що робив пан Віктор? Він приходив і казав: «Національний виробник подарує вам двадцять флаконів, а ви напишете, що у вас зауважень до цих ліків немає». Потім завідувач відділення за «подяку» пише, що він використав усі 20 флаконів, і у дітей не було інтоксикації», – розповідає народна обранка.

За її словами, така схема діяла одразу в декількох лікарнях, а потім ці люди брали участь у різних тендерах і показували заключення від лікарів щодо цих препаратів.

«За двадцять флаконів, які вони роздали «Оматдиту», Київській обласній лікарні і ще трьом обласним лікарням, вони приходили на тендери і казали, що у їхніх препаратів є досвід вживання дітьми. Мовляв, ви повинні їх закупити. Ба більше, вони ще й пообіцяли адміністрації «відстібнути», щоб вони, не дай Боже, не закупили якісні ліки, які на три копійки дорожчі», – заявляє парламентар.

Саме тому, пояснює Корчинська, ці майже шість мільярдів гривень, які виділяються на закупівлю ліків, віддаються міжнародним організаціям. 

Також Оксана Корчинська переконана, що за рішенням суду, який відсторонив Уляну Супрун від виконання своїх обов’язків, стоїть Ринат Ахметов, а Ігор Мосійчук в цьому випадку є лише виконавцем. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали