11 Лютого 2019
Новини

Репетиторів штрафуватимуть за несплачені податки

Репетиторів штрафуватимуть за несплачені податки

Педагоги, які заробляють репетиторством, повинні задекларувати свої доходи.

Податкову декларацію слід подавати щороку до 1 травня за місцем реєстрації. Сплачувати податки – до 1 серпня, – пише Gazeta.ua.

Отримані від репетиторства гроші обкладають податком 18%. Також відраховують військовий збір – 1,5%. За несвоєчасну сплату передбачення штраф – 20% несплаченої суми внеску.

Якщо репетитор не зареєстрований, як фізична особа – підприємець, він повинен включити додаткові доходи отримані від занять до загального річного оподатковуваного доходу.

«У нас не можливо контролювати вчителів і викладачів, які додатково займаються з учнями. Податки сплачують близько одного відсотка репетиторів. Приміром, у Німеччині є мережа закладів для репетиторства «Шкільна допомога». Усе законно і відокремлено від школи», – розказує керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

В Україні не потрібно отримувати спеціальний дозвіл або ліцензію на репетиторство.

«У нас часто вчитель додатково займається зі своїми учнями – після ЗНО настала епоха репетиторів. Будучи директором гімназії, я намагався утвердити етичний кодекс репетитора – шукати клієнтів не у своїй групі з англійської чи мови, – додає експерт. – Я ще роздрукував і роздав усім вчителям пакет документів щодо реєстрації фізичною особою-підприємцем. Ніхто не зареєструвався. Хоча у 2004-му єдиний податок складав 100 гривень, а заробляли репетитори до 3 тисяч. Щоб якось покращити ситуацію, перш за все потрібно створити такі умови у школі, щоб відпала потреба займатися додатково».

Цьогоріч задекларувати доходи українцям потрібно, якщо вони отримані не від податкових агентів – юросіб, ФОПів.

Читайте також:

У яких випадках заробітчани повинні декларувати доходи

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему

Останні матеріали