7 Лютого 2019
Новини

Чому українцям урізають субсидії

Чому українцям урізають субсидії

Майже у півтора рази за рік скоротилася кількість отримувачів субсидій.

Якщо на початку 2018 року субсидії отримували 6,537 млн домогосподарств, то до кінця року одержувачів стало набагато менше – всього 4,516 млн домогосподарств, – пише Today.

При цьому, сума держдопомоги зменшилася на 200 гривень. Експерти у сфері ЖКГ пов’язують такі зміни з підвищенням доходів населення і змінами у методиці розрахунку.

По-перше, через те, що за рік збільшилися соцстандарти (на 8%), а також підвищилися зарплати, ті, хто отримував невеликі субсидії, близько 100 грн на місяць, їх позбулися. По-друге, соцслужби стали ретельніше перевіряти декларації претендентів і багатьом за підсумками розгляду було відмовлено.

За даними Держстатистики, у 2018 році тих, хто звернувся за держдопомогою, виявилося на 8,9% менше, ніж у 2017 року, а ось тих, кому її не призначили, стало більше на 25,8%.

Фахівці з ЖКГ кажуть, що багато хто залишився без субсидій через пенсійну реформу і зростання соцстандартів.

«Враховуються доходи за попередні півроку, а вони збільшилися через пенсреформу, коли в жовтні 2017 року в багатьох стали більше пенсії. Також безробітним 2018 року почали рахувати умовні доходи в 3 прожмінімуми для працездатних (5286 грн), в результаті субсидії багато хто втратив», – роз’яснив старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

Прогнозують, що у цьому році субсидії стануть ще меншими через нове зниження норм споживання: з травня субсидіюватимуть не 4,5 куб. м газу на опалення, а 4 куб. м і не 2,4 куб. м холодної води на людину, а 2 куб. м.

Читайте також:

Виплачувати субсидії готівкою будуть у три етапи

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка
В тему

Останні матеріали