4 Лютого 2019
Новини

Та, що пройшла крізь вогонь: історія єдиної пожежниці в Україні (фото)

Та, що пройшла крізь вогонь: історія єдиної пожежниці в Україні (фото)

У Черкасах разом із чоловіками на пожежні виклики виїжджає жінка – єдина в Україні.

Раніше така професія вважалася суто чоловічою. Однак Анастасія Клочко довела, що представниці іншої статі можуть на рівні виконувати поставлені завдання, передає 5 канал.

Із сукні у пожежний однострій перевдягнутися за нормативні 15 секунд Анастасії Клочко поки що не вдається. «Ні, в 15 – я ще, чесно, трохи відстаю, чесно вам скажу. Та, думаю, не відставатиму», – говорить жінка. 

Проте інші робочі завдання рятувальниця виконує на рівні з чоловіками-колегами. Сім років Анастасія Клочко працювала диспетчером у рятувальній частині. У вільний від роботи час займалася спортом, має синій пояс із карате та здобувала професійну освіту.

«Сидіти вже набридло, треба працювать вище, воно наче і страшнувато, але як жінка я загартована в спорті, в житті», – каже Анастасія. 

Проте працювати за дипломом не могла, оскільки в надзвичайній службі діяли радянські інструкції: на передових позиціях у зонах небезпеки рятувальниками можуть працювати лише чоловіки.

«Ти жінка, а вони – чоловіки. І жінок вважали надто емоційними та гарячковими, від них не знають, чого очікувати», – каже Анастасія.

Але торік Верховна Рада скасувала це положення.

«Раніше не можна було через те, що посада рятувальника – це чоловіча робота, яка потребує фізичних навантажень великих. Але подивившись на роботу Насті, я скажу, що жінки справляються з цією роботою досить добре», – стверджує командир відділення Юрій Пустовойт.

Спочатку в колективі несерйозно сприймали колегу на новій посаді. Та вже після першого рейду зрозуміли: Анастасія Клочко не поступається досвідченим рятувальникам.

Її колега-рятувальник Богдан Копил каже: «Вона старається не поступатися хлопцям: потягнути той самий рукав чи прокласти ту саму лінію. Вона перша визвалася, я їй кажу: не вздумай, я її сам особисто не відпустив, вона сама рветься щось робити».

Анастасія вже взяла участь у міжнародній акції на підтримку мрії чотирирічної Есмі з Великої Британії. Дівчинка хоче стати рятувальницею, але побоюється, що це їй буде не під силу. Анастасія Клочко хотіла довести своїм прикладом, що на шляху до мрії перепон немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному вночі горів ресторан (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Фото
В тему