4 Лютого 2019
Новини

#Давайпіслясвят: куди дівають новорічні ялинки в Луцьку (фото)

#Давайпіслясвят: куди дівають новорічні ялинки в Луцьку (фото)

Відшуміли новорічні та різдвяні свята, тож лучани стали масово прибирати ялинки із власних осель. Оскільки позбуваються їх традиційно, відносячи на смітник, тож біля контейнерів у спальних районах виросли чималі купи із дерев.

«Твій портал – t1.ua» вирішив з’ясувати подальшу долю новорічних ялинок у Луцьку, що, як виявилося, не така і проста.

Чимало мешканців обласного центру невдоволені купами із деревець, які заледве не щодня виникають під вікнами. Особливо це стосується спальних районів міста. Хоча надворі вже лютий, однак окремі лучани «прощаються» із ялинками тільки зараз.

«Чому я сьогодні виношу ялинку (4 лютого, - ред..)? Так склалося. Раніше часу не було, то те, то се», - каже мешканка багатоповерхівки на вулиці Кравчука Марія Степанівна.

А лучанин Ігор Сидорук вважає, що комунальники неналежно вивозять ялинки чи сосонки, які опинилися на смітнику. «У нас тут неділі дві така гора була, як людина заввишки, тільки два на два (метри площею, - ред..). То це тільки пару днів як вивезли, а зараз люди знову наносили», - зазначив він.

Натомість Олена Макарук розповідає, що вже 5 років ставить удома штучну ялинку. «Не треба хвою з килимів виколупувати!» - каже жінка і додає, що вирішила відмовитися від живого  деревця задля збереження природи.

Але, звісно, є й такі унікуми, які обіцяють: ялинка в квартирі стоятиме до Великодня.

У відділі інформаційної роботи Луцької міськради розповіли журналістам «Твій портал – t1.ua», що комунальники забирають новорічні ялинки раз у тиждень від сміттєвих контейнерів.

«Частину дерев завезли у Луцький зоопарк. Решту ялинок звозять на станцію сортування сміття та дроблять на щепу, яку КП «Луцькспецкомунтранс» використовує для обігріву власних приміщень», - повідомили у міськраді.

Життя після смітника

Як з’ясувалося, ялинки, які потрапляють на смітники, для зоопарку – дуже важливі. Про те, як використовують тут деревця, розповіла директор звіринця  Людмила Денисенко.

За її словами, ялинки до зоопарку привозять вже п’ятий рік поспіль.

«Така традиція, що після закінчення новорічних свят, після 19 січня, після Водохреща, починають масово звозити до зоопарку комунальники ялинки. Цього року дуже гарно підключилися і лучани, які проживають поблизу, в центральних районах. Вони приносили самі чи привозили машинами», розповіла Денисенко.

Щодня до зоопарку могли привозити 4-6 машин із деревцями. Працівники звіринця обдивлялися ялинки, де ще якісь новорічні іграшки чи новорічна мішура, чи штучний сніг. «То вони оброблюються, розчищаються і лише тоді вони потрапляють у вольєри для тварин. Для копитних – оленів, ланей європейських – вони слугують прихистком і територією усамітнення. По суті, це ще є і харч, тому що у природі ці тварини, поїдаючи гілки дерев або поїдаючи кору в зимовий період, це як додаткове харчування. Після того як ялинки уже з’їджені тваринами, без кори, вони потрапляють знову до рук працівників зоопарку, які маленькі гілочки обрубують і йдуть вони на опалення», - розповіла Денисенко.

Окрім того, стовбури ялин чи сосон використовуються у декорації вольєрів для приматів, для рисі, для хижаків.

«Цікаве також використання ялинок у вольєрів хижаків – це у левів, ведмедів. Тому що це теж є своєрідний сховок, по-перше. По-друге, туди ховається їжа, м’ясо, і тварина може добувати собі їжу так би, як би вона це робила на природі, а не так, як це робиться в зоопарку, де кладеться на видному місці. Її треба пошукати», - зазначила директор звіринця.

А для мавп працівники зоопарку взагалі влаштували справжнісінький квест. Мавпочки мусили познімати свій харч – банани, апельсини – який працівники порозвішували на ялинках.

Зараз у зоопарку ялинки вже не приймають. «Вони вже дуже сухі і уже користі для нас ніякої. І дуже багато уже по вольєрах є, і не хочеться захаращувати зоопарк», – пояснює Людмила Денисенко.

Водночас вона пропонує підприємцям, які продають новорічні деревця, привозити нереалізований крам до зоопарку.

«І цього року нам вперше один підприємець привіз сам близько десь 100 ялиночок, які були непродані. Вони були саморобні, зроблені з хвої, але теж досить приємно, що все таки він привіз їх до нас, а не десь викинув», - резюмувала Людмила Денисенко.

Фото Олександри Власюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Таблоїд, суспільство, Фото
В тему