4 Лютого 2019
Новини

Через смог мешканці Бангкока кашляють кров’ю (фото)

Через смог мешканці Бангкока кашляють кров’ю (фото)

Густий смог опустився на Бангкок, і бронхо-легеневі захворювання у місті злетіли на небувалу висоту.

На Бангкок опустився важкий смог. Жителі тайської столиці страждають від кровохаркання і носових кровотеч, і навіть тварини нарівні з господарями мучаться від нестачі кисню. Повітря в місті повне дрібнодисперсних твердих частинок РМ2.5, які знижують видимість і осідають у легенях, завдаючи шкоду здоров’ю, пише ресурс «Фішки».

Експерти попереджають: у перспективі забруднення атмосфери, яке викликається автомобілями, будівництвом і вуличними ятками зі смаженою їжею, обійдеться місту в десятки мільйонів доларів. Як видно на фотографіях, які постять у соціальних мережах тайці, вони і так страждають від забрудненого повітря: люди цілими днями не знімають з облич масок і кашляють кров’ю.

Бангкок
Бангкок

Офісний працівник Нуттавут Сірічайнаруміт опублікував у соцмережі фото своїх рук, вимащених кров’ю після звичайного чхання. За його словами, це відбувається через пилову хмару, яка накрила місто. «Два дні тому в мене болів ніс при диханні, – каже він. – Я чхав усю ніч, а наступного ранку після кожного чхання з носа текла кров. Я був просто в шоці: такого зі мною не траплялося за все моє життя! Думаю, це все через пил».

Ще один житель Бангкока, Сейне Преммануспасал, захворів легеневою інфекцією. До цього його три дні нудило і він кашляв кров’ю. При цьому досі жодного разу не хворів респіраторними захворюваннями. «У забрудненому повітрі живуть бактерії та віруси, які поступово починають впливати на твій організм. Навіть якщо ти вважаєш себе здоровою людиною, жахливе забруднення навколишнього середовища вплине на твоє здоров’я не кращим чином».

Уряд Таїланду закрив 439 шкіл і розпочав інші відчайдушні кроки для очищення повітря. Наприклад, днями над містом літали дрони, розбризкуючи воду. Але на смог це, на жаль, не вплинуло.

Днями житель міста, який страждає від астми, потрапив у реанімацію з гострим бронхітом і зниженим вмістом кисню в крові. При цьому у нього діагностували крововилив в обох очах. «Мені здавалося, я вмираю, – пише пацієнт на ім’я Кун Сонгсамут. – І все це через забруднення повітря. Із цим треба щось робити!».

Ситуація в Бангкоку погіршується. Ветеринарні клініки забиті тваринами, які теж страждають від забруднення. Лікарі з ветеринарної клініки Pet & Aquatiс стверджують, що недавно до них приносили навіть кролика з кровотечею з носа. «У Джубі алергія на пил, і останнім часом вона чхає без перерви, – написав у Мережі про пацієнтку один з ветеринарів. – Ми оглянули її ніс у мікроскоп і побачили, що слизова оболонка почервоніла і запалилася». На думку ветеринара і хазяйки Джубі, причиною нездужання звірка також стало забруднення повітря, в якому вже не перший тиждень висить пил.

Після того, як використання дронів не дало жодних результатів, губернатор Бангкока звернувся по допомогу до всіх, хто знає, як очистити міське повітря від дрібнодисперсного пилу.

Смог призвів до масової критики дій губернатора Бангкока, який, на думку громадськості, уникає вирішення проблеми і закриває школи замість того, щоб очистити в місті повітря. Тим часом у ході боротьби зі смогом міська влада вже намагалася сформувати хмари і викликати дощ, поливати водою переходи, щоб прибити до землі тверді частинки пилу, і навіть зверталися до народу, закликаючи не запалювати вогню в ароматичних курильницях напередодні прийдешнього китайського Нового року. Крім того, для інспектування екологічного стану на заводах і фабриках по всій країні залучені війська національної армії.

Після того, як усі заходи виявилися безрезультатними, губернатор Бангкока Асвін Кванмуанг у розпачі опустив руки, закликаючи всіх людей доброї волі об’єднатися задля вирішення проблеми. Заклик про допомогу опублікували через день після того, як губернатор оголосив Бангкок «зоною контролю», закрив школи і заборонив пересування по Бангкоку машин на дизпаливі, а також будь-які форми відкритого вогню в місті. Порушникам загрожує тримісячне тюремне ув’язнення.

Прем’єр-міністр і командувач армією Таїланду Прают Чан-Оча виступив перед народом, закликавши жителів Бангкока користуватись автомобілями по черзі з друзями і сусідами, а армію – перевірити заводи у всіх 76 провінціях країни. «Я вимагатиму від військових, щоб вони перевірили кожну фабрику і доповіли особисто мені про те, що відбувається, – каже він. – Деякі люди вже звинуватили мене в тому, що я досі не зробив цього, і в результаті діти кашляють так, що кров виступає у них на губах».

За словами чиновників, смог триватиме щонайменшедо понеділка. Міністерство охорони здоров’я країни закликає жителів Бангкока не виходити без потреби з дому і віддати перевагу відпочинку і заняттям спортом у закритих приміщеннях. Тим часом пасажири громадського транспорту і пішоходи все частіше виходять на вулиці в масках, щоб не вдихати убивчий пил.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Фото
В тему

Останні матеріали