31 Січня 2019
Новини

Найбагатші кандидати в президенти

Найбагатші кандидати в президенти

В глави держави нашої країни подаються зовсім не самі бідні громадяни. А мільйонні статки є навіть у тих, хто не втрачає шансу продемонструвати українцям всю скромність свого фінансового становища.

UBR.ua проаналізував декларації 5-ти найбільш ймовірних переможців президентських перегонів і склав рейтинг найбагатших кандидатів країни.

Петро Порошенко
$ 1,6 млрд

Безумовним лідером в цьому питанні, звичайно ж, є діючий президент. Якщо вірити поданій ним декларації, в 2018 році Петро Олексійович заробив досить скромні 200 млн гривень. Втім, сама ця сума мало про що говорить. Адже за підрахунками експертів, йому належить 76 компаній (за цим показником він вийшов на друге місце після Ахметова), серед яких кондитерська корпорація «Рошен» і машинобудівна «Богдан», 5 телевізійний канал, завод оборонки «Ленінська кузня», а також підприємства в сфері агробізнесу, суднобудування і в фінансовому секторі.

Вся ця імперія акумулює стан, яке оцінюють в $ 1-1,6 млрд, що дозволяє Петру Порошенко займати 6-е місце в списку найбагатших українців. Президент (сам або члени його сім'ї) володіє житловим будинком площею 1330 кв. м, чотирма квартирами в Києві і Вінниці, дачним будиночком площею 344 кв.м, а також сім'ю земельними ділянками в Києві та області загальною площею до 60 тис. кв. м. За оцінками експертів, на свою президентську кампанію Порошенко може виділити близько $ 200 млн. Крім того, до його передвиборним активів прийнято зараховувати розгорнуту мережу на місцях і не тільки.

«У Порошенка є потужний фактор адмінресурс, що дозволить суттєво здешевити кампанію, і дасть можливість використовувати різні державні заходи, фактор соціальної реклами. Чого варта лише історія з бордами з підписом президента за соціальною програмою, коли адміністрація президента заявила, що це не їх борди. Крім того, сотні мільйонів гривень йдуть з держбюджету на фінансування діяльності партій», - розповів політолог Олексій Якубін.

Юрій Бойко
$ 74 млн

4-й в президентських перегонах, Юрій Бойко, за даними декларації, може сміливо конкурувати за рівнем «бідності» навіть з Юлією Володимирівною. Сам він володіє лише двома «потертими» легковими автомобілями MERCEDES-BENZ 2006 року випуску і ВАЗ +1978 випуску, парою земельних ділянок загальною площею 2,5 тис. кв. м і «гостінкой» на 37 квадратів. Набагато респектабельнее виглядає його дружина. Вона володіє землею на 18,4 тис. кв. м, квартирою і житловим будинком загальною площею майже в 1 тис. кв. м. У цілому його стан експерти оцінюють в $ 74 млн.

В українську історію політик увійшов міцно, перш за все, як автор угоди про бурові «вишки Бойка», за які Україна переплатила 400 млн грн., а борги по кредитах віддає досі. При цьому за самі бурові зараз йдуть тяжби в міжнародних судах. Політологи оцінюють витрати на президентську кампанію Бойко в кілька десятків мільйонів доларів.

Володимир Зеленський

$ 10 млн

Керівник студії «Квартал 95» задекларував за 2017 рік 7,3 млн грн. доходів, з яких його зарплата в «Кварталі» склала 1,6 млн грн., а оклад його дружини там же - 800 тис. грн. Актор має заощадження (в основному в доларах і євро) на 23,2 млн грн., автомобіль Range Rover вартістю майже 5 млн грн. З дружиною на двох володіє квартирою площею 270 кв. м і вартістю 19,3 млн грн., будинком в Іванковичах на 354 кв.м і земельною ділянкою 1,2 тис. кв. м. Крім того, дружина коміка може похвалитися квартирою в Києві площею 284 кв. м.

Володимир Зеленський любить користуватися офшорами Кіпру і BVI, але все його компанії строго профільовані - працюють в сфері шоу-бізнесу і кіноіндустрії. До того ж його кінопроекти фактично є медійними активами і працюють на рейтинг кандидата. Втім, прорахувати їх вартість, так само як і обчислити ціну авторських прав, якими володіє шоумен, дуже важко. За різними оцінками сумарні активи «смішного» кандидата складають від $ 2 до $ 10 млн. При певній спонсорській підтримці витрати на кампанію також можуть скласти близько декількох мільйонів доларів.

«Найдешевша кампанія зараз у Зеленського. Є досить масштабна зовнішня реклама, а решта - проморолики телесеріалу, які окупаються за іншими статтями, так як є частиною промоушена самого серіалу і фільму, але при цьому працюють на його виборчу кампанію. Зараз він їздить по країні, але це не зустрічі, а концерти, і люди платять за них. У цьому плані у нього найдешевша, але при цьому найефективніша кампанія », - розповів політолог Володимир Фесенко.

Юлія Тимошенко
$ 3 млн

Самим «жебраком» кандидатом в президенти в Україні традиційно вважається Юлія Тимошенко, про бідність якої навіть вже ходять анекдоти. Якщо в 90-і роки вона без удаваної скромності іменувалася «газовою принцесою» за участь в схемах «Газпрому», то ось уже багато років у Юлії Володимирівни немає ні будинку, ні навіть автомобіля. Вона орендує будинок в Кончі-Заспі 588 кв. м у своєї двоюрідної сестри, а на роботу їздить на партійному автомобілі.

Настільки скромний спосіб життя дозволяє їй жити на одну депутатську зарплату. Та так, що ще залишається. Надлишки вона вкладає на депозит в державному Ощадбанку (вже зібрала 900 тис. грн.), а також в ювелірку - володіє виробами елітних марок Mikimoto, Chanel, Cartier. Неблизькі родичі допомагають бідному політику, надаючи їй тимчасово чотири земельні ділянки в Київській області площею понад 6 тис. кв. м.

Доходи кандидата за 2017 рік склали 560 тис. грн., з яких 225,5 тис. - депутатська зарплата, 252,8 тис. - кошти на виконання депутатських повноважень і 81 тис. грн. - відсотки з Ощадбанку.

У її чоловіка є готівкою і в безналу 380 тис. грн., $ 390 тис. і € 200 тис. За чутками, давно вже не живе разом, тому, яка частина з цієї суми є «сімейної», а яка є його особистої, сказати складно. Втім, можливо, стан самого рейтингового кандидата далеко не так плачевно, як розповідає її декларація. Медійники давно розкопали, що активно процвітає партійний бізнес «Батьківщини» в аграрному секторі, пов'язаному з переробкою молока, виробництвом масла і сиру, і деяких інших секторах.

«Батьківщина» має потужну регіональну структуру в 16 тисяч партійних осередків на місцях. Експерти оцінюють її можливості (разом з допомогою спонсорів) на виборчу кампанію приблизно в $ 100 млн.

Олег Ляшко
$ 1,5 млн

Найскандальніший політик, який також висунув свою кандидатуру в президенти, - Олег Ляшко, заробив за 2017 року понад 20,6 млн гривень. При цьому в кеші він тримає 16 млн грн., Ще 26 млн грн. - зібрав на банківських рахунках. Він володіє двома квартирами, двома машинами і сім'ю земельними ділянками. Правда значної частини своїх доходів він зобов'язаний Фортуні - це результат відразу декількох виграшів в лотерею.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна
В тему