25 Січня 2019
Новини

Адвокат: «Не пускають нещеплену дитину в школу чи дитячий садок - викликайте поліцію!»

Адвокат: «Не пускають нещеплену дитину в школу чи дитячий садок - викликайте поліцію!»

В обласному центрі Волині керівники деяких шкіл і дитсадків не допускають до освітніх закладів вихованців, які не щеплені від кору.

Так, починаючи з 21 січня понад тисячу дітей щодня не потрапляють за шкільні парти. По одній причині – не вакциновані від кору. Свої радикальні дії керівництво шкіл аргументує відповідними розпорядженнями голови Волинської ОДА Олександра Савченка та наказом управління освіти, оформленими у спільний лист-звернення. На скільки правомірними є такі дії і чи не допуск до навчання не є порушенням конституційних прав людини?

Не пустити нещеплену дитину в школу – це насилля

Адвокат Сергій Гула з Києва запевняє: той, хто фізично перешкоджає здобуттю освіти дітьми, вчиняє злочин. А на запитання, що робити батькам, діти яких не щеплені, відповідає: вести дитину на навчання. Адже на сьогодні законодавчої процедури щодо недопущення дітей до системи освіти і власне до самих навчальних закладів немає. Будь-яке насильство щодо дитини – це кримінальний злочин. Себто ніхто не має права фізично перекрити учневі вхід у школу. Ніхто не має права силоміць витягнути дитину з класу. І головне – Конституція України має вищу силу, ніж будь-які листи чи приписи.

Цей лист не є наказом, не носить жодного законодавчого характеру, а, отже, він не є обов’язковим до виконання ні для батьків, ні для керівництва школи. Тому що він, по-перше, обмежує конституційне право особи на переміщення, і по-друге – обмежує конституційне право особи на здобуття освіти. Більше того, профільний закон про загальну середню освіту (ст. 6 Конституції України) чітко передбачає, що право на освіту гарантується кожному, не залежно від стану здоров’я, тобто хворий ти чи ні, щеплений чи ні, ніхто не має права заважати тобі отримати освіту, – зазначає Сергій Гула.

– Батькам, дітей яких не пустили до навчання в освітні заклади, адвокат радить викликати поліцію. Бо якщо директор «стає горою» і не впускає не щепленої дитини в школу, то просто вчиняє злочин і перевищує свої службові повноваження, а це вже стаття Кримінального кодексу.

Та ж стаття 53 Конституції України гласить, що держава забезпечує доступ і до дошкільної освіти. «Ні директор дитсадка, ні вихователі не мають права застосовувати ніяких насильницьких дій щодо недопущення дитини до освітнього процесу. У протилежному випадку – викликайте поліцію, яка повинна скласти протокол і забезпечити дотримання в дитсадку ст. 53 Конституції, яка має найвищу юридичну силу, – наголошує  Сергій Гула. (Приклад заяви щодо недопущення порушення конституційних прав дитини, запропонованої адвокатом, – дивіться у кінці матеріалу.) 

Батьки дітей, не допущених до школи, можуть звернутися до суду

Керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук також зазначає, що лист керівникам освітніх закладів носить рекомендаційний характер щодо вжиття заходів профілактики для забезпечення епідеміологічного благополуччя населення. Він не є точною вказівкою керівникам навчальних закладів не допускати до навчального процесу дітей. Мова йде про профілактичну роботу, нагадування батькам щодо необхідності проведення щеплень, а вже самі батьки вирішують, робити його чи ні. В листі йдеться про те, щоб керівники навчальних закладів вжили заходів, а під словосполученням «вжили заходів» немає вимоги не допускати до навчального процесу учнів, себто це ініціатива кожного закладу окремо.

– Я вважаю, що абсолютно немає підстав для недопуску дітей на підставі цього листа. Якщо ж дитини не пускають до навчання, такі дії потрібно оскаржити до органу місцевого самоврядування, який приймав на роботу цього керівника, і навіть звертатися до суду за захистом своїх прав.

Щеплені діти піддаються ризику через нещеплених?

Начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна по-іншому трактує закон та наголошує: кількість хворих на кір неконтрольовано росте, тож влада на законних підставах обмежила доступ нещеплених дітей до навчання в школах. Аргументує: щеплені діти піддаються ризику через нещеплених.

– Ми не забрали права на освіту дітей. Ми сьогодні надаємо освіту дітям іншими формами, адже у нас закон про освіту передбачає й індивідуальну форму навчання, і дистанційну, і екстернатну. В нас немає іншого виходу, тому що діти, які щеплені, відвідують школу, але піддаються ризику, тому що носіями хвороби є діти, які не щеплені. А в нас у державі уже є навіть летальні випадки, тому ми мусимо приймати різкі кроки. Багато працюємо з батьками, переконуємо їх, навіть самі педагоги на чолі з директорами шкіл роблять щеплення, аби убезпечитися. Вакцина зараз хороша, переноситься без ускладнень, безкоштовна, і нею ми забезпечені на 100 відсотків, – каже Плахотна.

Вона додає, у обласному центрі Волині, станом на 22 січня із 22 тисяч 652 учнів, не щеплених – 2 тисячі 592. Між тим, поліклініки міста працюють у вихідні дні, аби надати можливість зробити вакцинування.

Чи тоді «коня пасуть, коли їдуть»?

Чим же спричинений такий ґвалт навколо тотального вакцинування? Торік від кору, за даними МОЗу, померли 16 нещеплених осіб, переважно – діти. На початку 2019-го 8,5 тис. українців захворіли на кір і шестеро померли. Тільки за минулий тиждень зафіксовано майже 3,5 тисячі нових випадків кору.


Тим не менше, під знаком питання у цій ситуації залишається багато чого. Приміром, чому зараз, саме у період спалаху кору, тотально  вакцинують дітей? На скільки ефективним є вакцинування в такий період, і чи не потрібно його було робити дещо раніше, аби запобігти таким масштабам поширення хвороби? Адже, за словами самих же лікарів, вакцина допомагає завчасно навчити організм долати вірус. Ключовим у цьому реченні є слово «завчасно». Більше того, лікарі-імунологи  радять проводити щеплення у жовтні-листопаді. Однак, як бачимо, мало того, що нині у  такий період імунітет і так значно знижений, і фактично через одну дитина кашляє/смаркає, організм ще й заставляють боротися, вводячи у нього дозу збудника хвороби. Логічно, що боротися він просто не зможе. Логічно, що можуть бути погані наслідки.

Як відомо, інкубаційний період кору, себто коли він ще не проявляється, в організмі людини становить 6  – 21 день. Де гарантія, що дитина уже не підхопила цієї недуги в той момент, коли їй роблять вакцинування? А таке спів падіння може призвести і до летальних наслідків. Чи у нас на стільки якісно обстежують дитину перед щепленням, як це роблять за кордоном? Звісно, ні. Уся процедура «обстеження» у нас складається із буквально двох запитань лікаря: «Горло не червоне?», «Температури немає?», «Ні? Ідіть щеплюйтеся»…

І останнє. Твердження, що щеплена дитина піддається ризику захворіти через нещеплену, не витримує логіки. І повторюю, ця стаття – це аж ніяк не противакцинальна агітація, радше – роздуми на тему, чи ефективним є тотальне щеплення в період загострення епідемії і чи вписується в рамки закону кардинальні міри щодо недопущення дітей у школи та садочки. Судити вам, шановні батьки. І вирішувати, як діяти в цій ситуації – теж вам. Бо відповідальність, як за невдало проведене щеплення, так і за здоров’я не щепленої вашої дитини, однозначно лежить лише на вас.

Ірина Бура

 

заява на відмову від щеплення
заява на відмову від щеплення

 

Заява

щодо недопущення порушення конституційних прав

моєї дитини

Шановний/на пан/і директор, на повідомлення, отримане мною __ _____ 2018 року  від імені «Адміністрації школи» щодо можливого недопуску дітей, які не отримали всіх профілактичних щеплень згідно Календаря вакцинації до даного навчального закладу, повідомляю наступне:

  1. Стаття 53 Конституції України, яка має найвищий пріоритет над законодавчими актами, гарантує право на освіту для кожного громадянина. Згідно з названою статтею повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.
  2. Відповідно до офіційного тлумачення статті 53 Конституції України Конституційним Судом України у рішенні № 5-рп/2004 від 04.03.2004, Суд зазначив: «Розглядаючи порушені у конституційному  поданні  питання, Конституційний  Суд  України  вважає,  що  при  тлумаченні терміну «доступність» стосовно освіти в державних і комунальних навчальних закладах слід виходити  із граматичного   визначення  слова «доступність» як «доступ  для  всіх   отримати, користуватись, придбати  щось». При  цьому необхідно  зазначити, що  доступність  дошкільної  і загальної середньої освіти є гарантією права кожного на здобуття такої освіти, якому кореспондує обов’язок держави забезпечити реалізацію цього права. 

Таким чином,  виходячи із змісту поняття  «доступність»,  яке вживається у положеннях Основного Закону України відповідних законах про освіту, інших нормативно-правових  актах, Конституційний Суд України вважає, що доступність освіти за конституційно-правовим смислом необхідно розуміти так, що  нікому не може бути відмовлено у праві на освіту, і держава має створити можливості реалізувати це право».

3) Відповідно статті 6 Закону України «Про загальну середню освіту» гарантує здобуття повної загальної середньої освіти всім громадянам України, причому, незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, стану здоров’я,особливих освітніх потреб, місця проживання, складних життєвих умов, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

Окремо, хочу наголосити вашу увагу на тому, що посилання у вашому повідомленні та спільному листі МОЗ та МОН на пункт Статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється» є не коректним та неправильним, оскільки згідно Закону України «Про освіту» середня школа — це не «дитячий заклад», а «заклад освіти».

Також, вам варто знати, що стаття 12 того ж Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначає законне право батьків на відмову від профілактичних щеплень їхнім дітям.

Окремо наголошую вашу увагу на тому, що, інформація про наявність або відсутність певних профілактичних щеплень у дитини як така відноситься до конфіденційної інформації про стан здоров’я і охороняється Статтею 391 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», яка визначає, що пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Забороняється вимагати та надавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта. А Стаття 145 Кримінального Кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за незаконне розголошення посадовою особою інформації про стан здоров’я людини.

І найголовніше! Звертаю Вашу увагу на те, що Спільний Лист Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров’я України № 1/9-537 05.2-11/235301 від 06 вересня 2018 року, як і Лист міського/районного управління освіти, який на нього посилається, не є наказом. Тому у випадку видання уповноваженою особою закладу освіти наказу чи вжиття заходів, які розголошують інформацію про стан здоров’я дитини (зокрема про її щеплення), порушують право дитини на освіту або суперечать іншим чинним нормативним актам, буде сприйматися нами, як вчинення злочину та підставою для звернення до органів поліції щодо початку відповідного кримінального провадження!

З огляду на викладене вище, вимагаю від вас:

1 –  не порушувати законних прав моєї дитини на здобуття освіти;

2 – жодними чином не вчиняти дій щодо недоступу моєї дитини до закладу освіти;

3 – не вимагати та не розголошувати жодну медичну інформацію щодо стану здоров’я моєї дитини.

З повагою,  _____________     

/_________________________________/ ___ _________ 2019 р.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему