24 Січня 2019
Новини

Україна висловила підтримку народу Венесуели у прагненні до демократії

Україна висловила підтримку народу Венесуели у прагненні до демократії

Українська влада висловила підтримку венесуельському народові у його прагненні до відновлення демократії та конституційного ладу, тобто й діяльність Національної асамблеї.

Про це повідомила речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко, – пише «Українська правда».

«В Україні уважно спостерігають за загостренням політичної кризи у Венесуелі, яка уже призвела до численних жертв», – зазначила чиновниця.

«Підтримуємо венесуельський народ у його прагненні до відновлення демократії та конституційного ладу у країні та у цьому зв’язку – діяльність Національної асамблеї», – заявила речниця МЗС.

Українські дипломати переконані: «Залякування і перешкоджання діяльності парламенту, а також насильство проти учасників мирних демонстрацій, мають бути припинені».

«Україна разом з іншими демократичними країнами підтримуватиме кроки, спрямовані на відновлення демократії, верховенства права та конституційного ладу у Венесуелі, ключову роль у цьому процесі має відігравати легітимно обрана Національна асамблея», – запевнили в МЗС.

Нагадаємо:

• У травні 2018 року на посаду президента Венесуели переобрали Ніколаса Мадуро, хоча опозиція заявляла про масові порушення на виборах і не визнала їхній результат.

• У серпні на Мадуро нібито скоїли замах з використанням безпілотника.

• 23 січня 2019 року спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни перед тисячами демонстрантів.

• Президент США Дональд Трамп підтримав його.

• Після цього президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що країна розриває дипломатичні відносини із США.

• Гуайдо ж заявив, що країна зберігає дипломатичні відносини з усіма державами.

• Євросоюз, Канада та низка інших країн висловили підтримку парламенту Венесуели на чолі з лідером опозиції Хуаном Гуайдо.

• МЗС Росії звинуватило Вашингтон у спробі «провернути в Венесуелі апробовані сценарії зміни неугодних урядів» і не виключило збройне втручання ззовні.

• «Екстремістськи налаштовані противники законного уряду Венесуели, зазнавши невдачі в спробах змістити Мадуро, в тому числі шляхом його фізичного усунення, обрали максимально конфронтаційний сценарій протистояння», – заявило МЗС РФ.

• Там закликали венесуельську опозицію «не ставати пішаками в чужій шаховій грі» і вести діалог із Мадуро.

Читайте також: Президент Казахстану порадив чоловікам «вмивати» дівчат перед весіллям (відео)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Політика
В тему