21 Січня 2019
Новини

За минулий рік в дитячих закладах України зафіксували 90 спалахів кишкових інфекцій

За минулий рік в дитячих закладах України зафіксували 90 спалахів кишкових інфекцій

Протягом 2018 року в Україні зафіксували  89 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань в дитячих організованих колективах.

Про це кореспонденту УНН повідомила прес-служба Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у відповіді на запит.

«У 2018 році в Україні зареєстровано 89 спалахів інфекційних захворювань в дитячих організованих колективах, під час яких постраждало 819 осіб, у тому числі 752 дитини», - зазначили в Держпродспоживслужбі.

При цьому в прес-службі уточнили, що найбільша кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань зареєстрована в закладах дошкільної освіти, де відбулось 47 спалахів (53% від загальної кількості), внаслідок яких постраждали 312 дітей дошкільного віку.

«Це пов’язано з особливостями віку дітей, в якому ще не сформовано навички щодо дотримання правил особистої гігієни, з тісним контактом протягом тривалого проміжку часу з великою кількістю дітей тощо. Між інших причинами, які сприяють виникненню спалахів, також були: несвоєчасна ізоляція хворих (носіїв) серед дітей або персоналу із організованих колективів, поширення інфекції через забруднені руки, посуд, предмети побуту внаслідок порушення вимог санітарного законодавства, перевантаженість дітьми закладів дошкільної освіти тощо», - пояснили в прес-службі.

За даними Служби, найгучніший спалах на дизентерію Зонне зареєстровано в Донецькій області у заміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Яструбок» (філія «Орлятко») Лиманського району Донецької області, в результаті якого постраждало 94 осіб, з них 79 дітей.

Спалах спричинили:

  • порушення санітарного законодавства;
  • наявність на роботі працівників харчоблоку з ознаками гострої кишкової інфекції та працівників, у яких виділено збудники без ознак захворювання;
  • недотримання працівниками правил особистої гігієни;
  • порушення дезінфекційного режиму;
  • правил миття посуду;
  • порушення термінів проходження співробітниками харчоблоку медичних оглядів.

У ході розслідування спалахів через порушення санітарних вимог була припинена експлуатація 26 (30%) харчоблоків.

Нагадаємо, табір «Яструбок» («Орлятко») в Донецькій області, в якому отруїлася вже 91 людина, вирішили закрили з 18 липня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна
В тему