19 Січня 2019
Новини

Гармата, щедрівки, хресна хода: як у Луцьку відзначили Водохреще (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Гармата, щедрівки, хресна хода: як у Луцьку відзначили Водохреще (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сотні лучан зібралися у Святотроїцькому соборі міста, аби помолитися  та набрати освяченої води, котру наливали у соборному дворику.

Святкові молебні тривали ще із самого ранку. Близько 10 години розпочалася  літургія,  яку очолив митрополит Луцький та Волинський Михаїл. В той час, коли частина лучан молитися у храмі, сотні мешканців обласного центру вибудувалися у величезні черги, щоб взяти освяченої води. На площі перед входом у Собор – яблуку ніде впасти. Хтось набирав воду у пластикові пляшки, а дехто підготував для такого ритуалу особливий посуд.

Після служби до присутніх звернувся митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Він зазначив, що попри те, що у храмі сьогодні було чимало людей, він не певен, що  всі з них мололися  щиро. Однак, наголосив, що навіть, від щирої молитви однієї людини,  на всіх сходить божа благодать.

Священнослужитель привітав усіх зі святом та закликав пройтися хресною ходою до центрального пляжу у парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, де відбудеться освячення води у Стиру. Там кожен охочий зможе зануритися у освячену річкову воду.

Хресна хода рушила від собору Святої Трійці через проспект Волі до центрального парку. Проходячи Стелу Героїв на Театральному майдані, митрополит Луцький та Волинський Михаїл та віряни зупинилися, щоб вшанувати пам'ять загиблих за Україну.

На пляжі поблизу Стиру людно. На березі зі сторони села Рованці встановили колонку з якої лунали колядки та щедрівки. Посеред Стиру  - човен, з якого Михаїл здійснив чин освячення води. На березі з боку  парку – гармата та козаки, які «відганяли» від зброї батьків з дітьми, наголошуючи на тому, що гармата не бутафорська і звук від пострілу може зашкодити дитячим вушкам.

Після освячення вод Стиру,  лучани і собі полізли у святу купель, аби очистити душу і тіло.

Поблизу «вагончиків» у яких переодягаються луцькі моржі, запалили вогнище, а у самих приміщеннях готували  гарячі чай та каву для усіх бажаючих.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Відео
В тему