19 Січня 2019
Новини

Вибори президента-2019: хто з кандидатів порушив виборче законодавство і як за це каратимуть

Вибори президента-2019: хто з кандидатів порушив виборче законодавство і як за це каратимуть

В Україні своє бажання балотуватися у Президенти України в 2019-му висловили вже 10 українців. Серед них Г. Балашов, О. Богомолець, А. Гриценко, С. Каплін, В Купрій, Е. Мураєв, В. Наливайченко, А. Садовий, В. Скоцик, І. Шевченко. І хоча виборчий процес лише набирає обертів, МВС і Національна поліція України вже зафіксували 91 звернення щодо порушень виборчого законодавства.

Про це повідомляє у Фейсбуці міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

«З початку виборчої кампанії (31 грудня 2018) МВС і Нацполіція отримали вже 91 звернення від громадських організацій і громадян про правопорушення в ході проведення передвиборної агітації.

В результаті розгляду цих звернень ми зобов'язані реагувати і реагуємо:

  • щодо порушень, передбачених ст. 212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, в якій відсутня інформація про місце друку, тираж, осіб, відповідальних за випуск) – 29 оформлено адміністративних протоколів;
  • щодо порушень, передбачених ст. 212-14 КУпАП (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами, або розміщення їх у заборонених місцях) – 1 оформлений адміністративний протокол;
  • по 2 епізодах Відкрито КРИМІНАЛЬНУ провадження за ст. 296 (хуліганство);
  • по 51 му матеріалу проводиться перевірка (на цей момент, кожен день, за результатами перевірок виходять від 10 до 15 Рішень щодо санкцій)
  • по 8 надійшли зверненнями – інформація не підтвердилася і вони залишені без реагування.

Крім вхідних повідомлень про порушення, власний моніторинг Нацполціі фіксує факти щодо можливого порушення виборчого законодавства і виносить рішення про реагування.

На цей момент порушення процесуально зафіксовані в Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Київській областях і в м. Києві – на користь зареєстрованих кандидатів в Президенти України: С. Каплина, А. Гриценко, Е. Мураєва, А. Садовий, І. Шевченко, В. Наливайченко

Прошу кандидатів і керівників виборчих штабів уважно поставитися до інформації про виявлені порушення – усунути порушення закону і ввести агітаційний процес в суворе законне русло. Нехай навіть це стосується незначних порушень. З малих порушень – складаються системні помилки. З самого початку компанії МВС не буде поблажливим. Цього від нас вимагає буква закону.

Для уточнення інформації щодо виявлених порушень – можна зв'язатися з Департаментом оперативної підтримки Національної поліції. Превенція порушень – теж наша функція, ми будемо раді співпраці.

Порушення виборчого законодавства – особливий процес. І тут Нацполіція буде максимально відкривати інформацію для публічного доступу, в межах процесуальних норм, звичайно

Допускаю, що в ряді випадків, порушення не були зловмисними і зареєстровані кандидати не мали до них відносини і / або не надали значення незначним порушенням, або не знали про дії своїх штабів. І все ж це не звільняє кандидатів від відповідальності.

Важливо зараз, на самому початку компанії – адекватно реагувати! І я прошу всіх кандидатів звернути на це увагу, бути вимогливими і точними в кожному своєму дії.

Крім того, скажу про це окремо – ми отримали множинні звернення, які зараз перевіряються поліцією, про розміщення агітаційних матеріалів на білбордах і роздачі друкованої продукції, оплачених не з рахунків виборчого фонду зареєстрованого кандидата!

Зазначу, що на вечір 18 січня ЦВК мало інформацією про відкриття рахунків виборчого фонду тільки двох кандидатів – А. Садовий та І. Шевченко.

Підкреслю: вся передвиборна агітація кандидата повинна бути оплачена зі спеціального рахунку виборчого фонду та мати чітку інформацію про тираж, фірму-виробника і прізвища відповідального за випуск. Якщо ці умови порушені – така агітаційна продукція повинна бути ліквідована, а порушники покарані відповідно до закону.

На жаль, сьогодні кожен з нас може спостерігати на вулицях міст білборди і сітілайти декількох кандидатів, розміщених з оплатою з інших джерел, а не з виборчого фонду кандидата.

Це – грубе порушення Закону, і за фактом завершених перевірок – найближчим часом будуть винесені санкції і реагування по кожному з цих фактів.

Крім того, Нацполіція самостійно фіксує факти і отримує заяви громадян і громадських організацій практично з усіх областей України про можливі порушення виборчого процесу на користь ще не зареєстрованих, але тих, що вже публічно заявили про свою участь кандидатів у Президенти: Ю. Бойко, П. Порошенко, Ю. Тимошенко, І. Киви, А. Вілкула.

І хоча ті порушення виборчого законодавства, про які я говорив, не застосовні до кандидата і його команді до офіційної реєстрації в ЦВК, всі сигнали нами уважно перевіряються. А протиправні дії, передбачені загальними статтями КК – отримують відповідну реакцію.

* * *

Найсвіжіший сьогоднішній неприпустимий випадок: приклад силових дій під час політичних процесів.

Сьогодні в Херсоні, серед інших, затриманий голова обласної організації Соціалістичної партії, голова якої Ілля Ківа публічно оголосив про свою участь у виборах Президента.

Зараз проводиться перевірка причетності затриманого до силового інциденту в прес-клубі газети «Новий день» бійця, застосуванні травматичної зброї і сльозоточивого газу. Йому оголошено про підозру у вчиненні протиправного діяння, передбаченого ст.296 (Хуліганство) КК і буде прийнято рішення про запобіжний захід.

Це неприпустимий приклад виборчої активності. І в таких випадках Нацполіція буде діяти гранично жорстко. Виборча кампанія повинна проходити спокійно і мирно – без пострілів, сльозогінного газу і силових акцій!

Ми будемо дуже жорстко присікати будь-які спроби дестабілізації ситуації в країні і в будь-якому населеному пункті в цей особливий період для країни.

* * *

Вже перші дні передвиборна кампанія показали: створена МВС разом з ЦВК і громадянським суспільством система недопущення порушень в ході виборчого процесу – почала працювати.

Принцип, який ми маємо намір реалізувати в рамках цієї системи: Ви звертаєтеся із заявою про порушення виборчого процесу – ми перевіряємо. Якщо є порушення – є реакція правоохоронних органів і ЦВК.

Додатково в НПУ буде діяти власний моніторинг виборчого процесу, яким займається Департамент оперативної підтримки Нацполіціі.

Крім того, доповідаю вам: моїм наказом в МВС створено спеціальну робочу групу для моніторингу законності виборчого процесу і роботи зі зверненнями громадян та громадських організацій, а також повідомленнями в ЗМІ і соцмережах.

У цій групі задіяні штатні працівники міністерства, роботу яких координують радники міністра: Іван Стойко, Володимир Філенко, Іван Варченко, Михайло Апостол – дуже досвідчені і компетентні фахівці в питаннях проведення виборів, в момент проведення виборів принципово аполітичні і неупереджені щодо будь-якого кандидата.

вибори президента 2019

Для всіх, хто хоче проінформувати про факти або підозри про порушення виборчого процесу, повідомляють контакти наша робоча група:

Телефон: 044-254-97-56 (з 8-00 до 20-00, з 1 березня по 23 квітня – цілодобово)

Адреса: redactor@police.gov.ua

Кожне Ваше повідомлення буде перевірено!

Окремо дякую громадянській мережі «ОПОРА», яка традиційно з самого початку включилася в роботу і активно співпрацює з Міністерством внутрішніх справ і ЦВК. Нам важлива і та допомога, яку надають активісти громадської ініціативи «Стоп політичної корупції» (ГО «Стоп корупції», ГО «Патріотичний Рух України»). Ваша конкретна чорнова робота у взаємодії з поліцією – для справи важливіша за тисячі пафосних слів. Дякую!

Спасибі всім небайдужим громадянам і всім громадським організаціям, які нам допомагають. Ми відкриті до спільних дій.

* * *

Окрема тема – пишу про це в кінці, але – не в останню чергу!

Є численні сигнали про формування виборчої «сітки» і організації «каруселі» по скупці голосів за готівку. Хочу попередити «політтехнологів» поки не пізно – МВС і Нацполіція ретельно вивчає цю інформацію, ми не допустимо підкупу виборців і скупки голосів.

Реагування МВС на ці процеси, можливо, буде для багатьох несподіваною публічною катастрофою.

Ніхто не домовився і не домовиться з МВС І Нацполіцією про «закриття очей»  на скупку голосів. Українці, не беріть участі у брехні і помилкових діях – не допускайте помилок ! Не торгуйте майбутнім!

Ми будемо діяти жорстко – незалежно від яскравості і соціального статусу кандидата, ступеня його опозиційності і провладності! Запам'ятайте ці рядки. Прочитайте уважно всі ті, кому вони адресовані. Дякую.

* * *

Давайте разом проведемо дійсно чесні, прозорі, демократичні вибори в Україні!

Читайте також:


 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна
В тему