24 Грудня 2018
Новини

Католицьке Різдво: обряди та традиції

Католицьке Різдво: обряди та традиції

Католики та віряни частини православних церков у ніч на 25 грудня святкують Різдво Христове.

Вже другий рік Україна офіційно святкує Різдво ще й за західним обрядом. За традицією, 24 грудня всі західні християни відзначають Святвечір.

В цей день прикрашають ялинки і встановлюють ясла з фігурками немовляти Ісуса і Діви Марії. 

Святкова вечеря на Святвечір має обов'язково включати освячений прісний хліб - різдвяні облатки. Перед вечерею глава сім'ї читає уривок з Євангелія від Луки, що оповідає про народження Ісуса Христа.

Цікаво, що для католиків Різдво набагато важливіше самого Нового року. При цьому у них є одна прикмета, яка дуже нагадує новорічну: як зустрінеш Різдво, так і проведеш увесь наступний рік.

Також на католицьке Різдво, вночі 25 грудня, коли годинник б'є 12 разів, є звичай відкривати вікна. Таким чином можна впустити в будинок Різдво, а разом із ним – удачу і благополуччя.

Є атрибути, без яких украй складно уявити Різдво. Так, прийнято вважати, що саме різдвяні свічки захищають святковий стіл від холоду і сил темряви, а різдвяний вінок оберігає оселю від усякої нечисті.

Крім того, ні в якому разі не можна сідати за святковий стіл в старій одежі, інакше наступний рік буде супроводжуватися нещастями. Те ж саме чекає і тих, хто одягне в свято вбрання чорного кольору.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Таблоїд
В тему

Останні матеріали