21 Грудня 2018
Новини

В Україні родинна трансплантація стане нелегальною

В Україні родинна трансплантація стане нелегальною

Нардепи через відсутність повноцінного закону переводять родинну трансплантацію в  нелегальну.

Про це в ексклюзивному коментарі журналісту УНН повідомила народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

"Родинна трансплантація, яка відбувається зараз і я знаю навіть, що інститут Шалімова за минулий рік виконав близько 100 операцій. Такі трансплантації з наступного року будуть поза межами закону", - сказала Сисоєнко.

Вона зазначила, що в Україні є 5 000 осіб, які потребують родинної трансплантації органів. Їм доведеться їхати закордон, щоб робити ті операції, які раніше можна було зробити в Україні.

"Те, що не запрацює новий закон – це є негативним наслідком. 5 000 осіб, які потребують родинної трансплантації, вони не здобудуть трансплантацію за тим новим законом, де парламент працював тривалий час, більше ніж рік. Ми формували за європейським досвідом, за європейськими законами всю ту систему, яка вкладена в цей великий системний закон і ми вірили, що з першого січня вже п'ять тисяч українців матимуть можливість на здобуття трансплантації в Україні. Але з наступного року знову ж будуть вимушені шукати порятунку в інших державах, в іноземних клініках, як це відбувається весь цей час", - повідомила Сисоєнко.

Нардеп пояснила, що закон, який Верховна Рада України ухвалила в червні 2018 року, передбачав розроблення низки нормативно-правових актів, які Кабінет Міністрів України та Міністерство охорони здоров'я України не встигло розробити. Відповідно, запуск нової системи трансплантації неможливий, а старий може опинитись під загрозою, через те, що новий закон скасовує старі норми.

"Сьогодні в нас прийнятий закон, яким з 1 січня 2019 року має запуститись нова система, якої де-факто немає, а де-юре з 1 січня 2019 року призупиняється дія того закону, який діє зараз і який діяв багато років в нашій державі. Тож родинні трансплантації, які відбуваються зараз ще за старим законом, вони також будуть поза межами законодавчого врегулювання в наступному році. Тому що за новою системою ті реципієнти, які потребують трансплантації, в тому числі родинної трансплантації, вони не попадають в реєстр. Навіть родинні донори, які є, вони не включені в умови, яких вимагає новий закон: в реєстр донорів, реципієнтів і все інше. Немає зовсім системи інформаційної, яка б безпосередньо формувала роботу всієї системи трансплантації. Тому старий закон припиняє свою дію, а новий закон, який вступає де-юре, фактично не виконаний можливостями його впровадження", - сказала Сисоєнко.

Верховна Рада України обійшла своєю увагою внесення змін до розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини" про перенесення терміну введення в дії. Якщо ж ці зміни не будуть прийняті, то з 1 січня в Україні будуть зупинені всі операції по транспланатціі.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему