20 Грудня 2018
Новини

ТОП-6 щеплень, які повинен мати кожен дорослий

ТОП-6 щеплень, які повинен мати кожен дорослий

Міф про те, що щеплення роблять лише в дитячому віці, втрачає актуальність. Насправді дорослі повинні знати, що періодично потрібно вводити ревакцинацію, або ж провести щеплення від тих хвороб, від яких не вакцинувалися в дитинстві.

Оперуючи даними МОЗ, ми створили список тих щеплень, які повинні мати кожен дорослий.

ЩЕПЛЕННЯ ВІД ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ - ОБОВ'ЯЗКОВО І БЕЗОПЛАТНО КОЖНІ 10 РОКІВ

Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років. Тому необхідна  ревакцинація.

Згідно з Календарем щеплень, дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

ЩЕПЛЕННЯ ВІД КОРУ, КРАСНУХИ ТА ПАРОТИТУ

Дві дози вакцини КПК захищають від кору, краснухи і паротиту на усе життя. Ревакцинація не потрібна, якщо вам зробили таке щеплення в дитинстві (за Календарем - в 1 і 6 років).

Дорослим треба вакцинуватись проти кору, краснухи та паротиту, якщо вони ніколи не вакцинувались від цих хвороб і немає медичних даних про імунізацію. Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) - це швидкий та простий спосіб з’ясувати, потрібна вакцинація чи ні.

Невакцинованим дорослим слід ввести щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – і другу дозу через місяць.

ЩЕПЛЕННЯ ВІД ГЕПАТИТУ В

Імунізація проти гепатиту B захистить людину від небезпечних наслідків вірусної інфекції – цирозу і раку печінки. Для дітей вакцинація проводиться безоплатно, а дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт.

Щеплення рекомендоване для  усіх дорослих, які не були вакциновані у дитинстві. Зверніться до свого лікаря, він проведе  обстеження та за потреби призначить лабораторні дослідження (наприклад, на наявність анти-HBs (HBsАb), що допоможуть з’ясувати, чи проводили вам щеплення від гепатиту.

ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ГРИПУ – ЩОРОКУ

Вберегтися від грипу  та убезпечити від цієї інфекції своїх  рідних допоможе щеплення проти грипу. Це найефективніший та безпечний метод протистояти цій хворобі.

 Захисні антитіла в щепленої людини виробляються впродовж двох тижнів - мінімум 7 днів.

ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ВІРУСУ ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ

Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через статевий контакт, а більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Інфекція викликає рак шийки матки — один із найпоширеніших видів раку.

Для захисту від папіломавірусної інфекції, залежно від типу вакцини, потрібно ввести 2–3 дози вакцини.

Вакцина доступна в українських аптеках.

ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ГЕПАТИТУ А 

Спалахи гепатиту А можуть траплятися в Україні через забруднення води, тому щеплення від нього рекомендовані дітям і дорослим. Вакцинацію від гепатиту А також варто провести, якщо ви подорожуєте до країн, де він поширений, зокрема - у країни Африки, Азії і Південної Америки.

Дітям від 1 року та дорослим вводять 2 дози вакцини від гепатиту А.

Вакцинацію проводять зареєстрованими в Україні вакцинами/анатоксинами відповідно до інструкції з застосування. Придбати вакцину можна в аптеці за власний кошт, і звернутись до свого лікаря для введення вакцини.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему