16 Грудня 2018
Новини

Коли закінчиться воєнний стан та чи піде він на вибори президента: про що говорив Петро Порошенко на прес-конференції

Коли закінчиться воєнний стан та чи піде він на вибори президента: про що говорив Петро Порошенко на прес-конференції

В Києві, Мистецькому арсеналі, президент України Петро Порошенко відповідав на багаточисельні питання журналістів на  прес-конференції. Що цікавило представників українських ЗМІ та якими були відповіді українського президента – читайте далі.

Створення в Україні єдиної помісної церкви

Проект автокефалії і отримання Томосу виник не в повітрі і не спонтанно. Він є органічною частиною нашої осмисленої і вивіреної стратегії на остаточну і безповоротну деколонізацію України від Російської імперії, повний і беззастережний вихід із пострадянського стану та сфери російського впливу.

Це дуже непростий процес. З одного боку потрібна була рішуча позиція Вселенського патріарха. Я думаю всі бачили, під яким тиском Кремля вони перебували. Друга позиція: було дуже важливо забезпечити позицію світового православ'я. Третє — потрібно було, щоб всі українські церкви між собою домовилися. Вони узгодили статут, всі деталі, предстоятеля і це узгодження повністю відповідає канонам, що дуже важливо.

Про автокефалію

Я ніколи не обговорював попередників. І не буду цього робити. Зараз всі говорять, що вони намагалися це зробити, але не змогли. Хоча я вдячний всім за підтримку, яка була мені надана як президенту України.

Чому в 2018? Я почав займатися цим ще у 2014 році. Перша зустріч із Вселенським Патріахом трапилася ще в 2016 році. Було потрібно два роки, щоб ми вийшли в публічну площину. До речі, повинен сказати, що після тієї зустрічі більшість людей говорило, що в нас нічого не вийде. Я ж казав, що це варто того та що ми створюємо Україну. Якщо вам хочеться моєї особистої думки, то раніше просто не було Волі Божої. Без цього не обійшлося. В тому числі і вчора на соборі, коли кілька людина вже хотіли залишати собор, то він їх втримав. 

Про воєнний стан в Україні

Це було моє рішення. Військовий стан не буде перешкоджати проведенню виборів. Продовження не буде, якщо не буде загострення ситуації.

 300 танків стоїть за 18 км від українського кордону,  різке збільшення військових і техніки загалом. Якби Росія відвела війська,  військовий стан в Україні скасували б.Ми не дамо повторити 2014 рік!

Я про рейтинги говорити повинен чи діяти рішуче й ефективно як головнокомандувач? А про дату виборів ми голосували відразу ж, коли вводили військовий стан. Щоб не було спекуляцій. Я 100% діяв у державних інтересах. Обмеження прав і свобод громадян, як я обіцяв, не було. Хочу вас заспокоїти, правда восторжествує.

Про українських політв'язнів і захоплених Росією моряків

Те, що вже рік ми не можемо звільнити жодного українського заручника з окупованих територій, ми не можемо звільнити ні політв'язні з в'язниць Росії, полягає не в тому, що президент РФ спілкується або не спілкується. Це полягає в тому, що він не бажає їх звільняти.

Путін неодноразово демонстрував те, що ситуація з політв'язнями залежить виключно від його бажання.

Це точно не залежить від тих, хто сидить у ТКГ, точно не залежить від церкви. Це точно не залежить від лідерів світу. Це залежить від однієї людини.

Про вибори президента в 2019 році

Я довіряю народу України. Упевнений у його відповідальному виборі. Якщо я прийму рішення йти в президенти, але буде хтось більш гідний, я його підтримаю. Зараз немає політиків, у яких би не було негативного рейтингу.

Мене хвилюють успіхи України, економічні показники, церква і ЗСУ, а далеко не показники на виборах. У нас поки немає виборчої кампанії , остаточного рішення з приводу своєї участі ще не прийняв.

На питання ще одного з журналістів про те, чому Порошенко не згадує прізвища своїх опонентів на виборах, він відповів: "А у мене немає опонентів. Я президент України. Вони лідери фракцій, які ведуть компанії. Зараз я їх своїми опонентами не вважаю".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна
В тему